От догодина само до 3 прасета в домашната кочина, вместо

...
От догодина само до 3 прасета в домашната кочина, вместо
Коментари Харесай

От догодина само до 3 прасета в домашната кочина

От следващата година единствено до 3 свине в домашната кочина, вместо до момента позволените 5. Това сподели земеделският министър Десислава Танева, след присъединяване си в парламентарния надзор през днешния ден. Тя акцентира, че стопанствата би трябвало да са регистрирани и да съблюдават стандартите за биосигурност.
В тази връзка министерството работи върху нови ограничения за биосиryрност в трите типа стопанства - персонални, фамилни ферми и индустриални, с цел да се избегне бъдещо усложняване на епизоотичната конюнктура в страната, както се случи това лято с разпространяването на Африканската чума по свинете (АЧС).
„ За нас няма разлика какъв тип е стопанството. За нас е значимо и в трите типа да има съответните равнища на биосиryрност. За персоналното стопанство те са най- обикновени. Целта е епизоотичният риск да е най-малък ", съобщи земеделският министър. Тя разгласи, че е дала период на БАБХ до края на септември, с цел да създаде новите ограничения, след което те ще бъдат материализирани в съответните промени на нормативната база - закон, разпоредба, инструкции или заповед.
„ Финалът е остойностяването на сходен вид ограничения и приемането на бюджети по съответните ограничения и отварянето на целеви приеми ", добави още тя.
„ Каква е нашата цел? От идната година всяка домашна свиня в България би трябвало да е с ограничения за биосиryрност ", безапелационна е Танева. Министърът посочи още, че в България към този момент се следи фрапантно понижение на дейните огнища на Африканската чума по свинете, което се дължи на депопулацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР