От днес започва Великденският пост. Какво трябва да знаем за

...
От днес започва Великденският пост. Какво трябва да знаем за
Коментари Харесай

Започва Великденският пост: Социалните мрежи товарят човека повече от храната


От през днешния ден стартира Великденският пост. Какво би трябвало да знаем за него и кои са най-важните моменти в тези 40 дни на самоограничение? Това са най-дългите и строги пости за филтриране на тялото и духа. В храма „ Свети Йоан Рилски “ на Софийската духовна семинария, отец Мелетий, ще ни опише още за великденските пости.

„ Мисля, че няма да бъде пресилено, в случай че се каже, че за нас, християните, и за нашата календарна година постите са сърцето на нашия живот. За тези, които го претърпяват същински, това е наслада, а не ограничаване. Постът не е единствено хранителното самоограничение, което е потребно единствено по себе си. Това е един метод да имаме други цели, други източници на наслада и смисъл на нашия живот, друг от потреблението, която за жалост ни е превзела. Да освободим място в мозъците и в сърцата си за нашия Господ Бог, който пристигна, разпъна се и възкръсна. За нашите близки, които също имат потребност от внимание и любов, а някой път сме погълнати напълно от личните си безредици, грижи и упоритости, и не остава време за тях “, показа духовникът.
Освен хранителния аспект на поста, той има и един различен смисъл – да се въздържаме от непотребни и разсейващи неща, които ни заемат времето. Аз мисля, че за актуалния човек прекарването в интернет и обществените мрежи е по-натоварващо за душата от храната. Мисля, че християнинът и в този аспект би трябвало да се труди, да избегне непотребното разискване на други хора в обществените мрежи. Трябва да намерим верния път към Господ.
Той разясни, че по отношение на хранителния режим, този пост съставлява възпиране от храни с скотски генезис – мляко, яйца, сирене, месо. На по-големите празници като Благовещение на 25 март и Цветница можем да се употребява риба.

„ Разпети петък е доста мощен и значим ден за нас, в който се опитваме да пожертваме питателните улеснения и да не се употребява нищо. Но постът не би трябвало да се мисли като една безапелационна възбрана. Мярката на хората е друга, тъй като има заболели, деца и различен тип особености. Не е толкоз значим този аспект какво е неразрешено, въпросът е да се потрудим и лишим от някои неща в името на това, Господ да има място в нашия живот ", добави Отец Мелетий.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР