От днес започва да се търгува венецуелската криптовалута, наречена петро.

...
От днес започва да се търгува венецуелската криптовалута, наречена петро.
Коментари Харесай

Венецуела започва да търгува със собствена криптовалута петро

От през днешния ден стартира да се търгува венецуелската криптовалута, наречена петро. Президентът Николас Мадуро разгласи, че ще бъдат пуснати общо 100 милиона единици от нея, от които 82,4 милиона ще бъдат налични за вложителите. Цената на един петро ще бъде към 60 $, колкото коства сега и един барел венецуелски нефт, съобщи ТАСС.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Ariana Cubillos
Петро се отличава от другите криптовалути с това, че тя е надали не единствената в света, която ще бъде озепечена от действителни активи. По предписание на Мадуро за задачата страната е заделила 5 милиарда барела от находището Аякучо в пeтролния пояс на река Ориноко. Властите се надяват, че криптовалутата ще им разреши сполучливо да привлекат средства от чужбина, които са извънредно нужни на страната, обхваната от рецесия.

Известният венецуелски икономист Луис Енрике Гавасут се разгласи в поддръжка на стартирането на криптовалутата. " Петро е доста забавно събитие, тъй като всеки човек, без значение къде се намира, може да я придобие против конвертируема валута, заобикаляйки финансовите наказания и финансовата обсада на Венецуела ", сподели специалистът в изявление за радио " Унион ". По този метод може да си притегли голям капитал, добави Гавасут.

Петро ще може да се употребява за разплащане на артикули и услуги, налози, такси и мита на територията на страната, а също и да се обменя против налични пари в обращение. Курсът ще зависи от размера на интервенциите, станали във всички обменни пунктове, които са получили лиценз от управляващите за активността си.

Оптимизмът на Гавасут обаче не се споделя отвън рамките на Венецуела. През декември 2017 година, на процедура незабавно откакто Мадуро разгласи, че страната му ще пусне петро, министърът на финансите и държавния заем на Колумбия Маурисио Карденас дефинира тези проекти като " димна завеса ", наблягайки, че криптовалутата " няма да избави венецуелската стопанска система ". Според него проблемите във Венецуела са свързани с трудностите, които държавното управление на Мадуро основава на частния бранш и на частната самодейност като цяло, с хиперинфлация и неприятно ръководство на финансите.

Още по-рязко се изрече Рикардо Хаусман, някогашен министър на планирането във венецуелското държавно управление при ръководството на президента Карлос Андрес Перес (1989-1993). В момента Хаусман преподава стопанска система на развиването в Харвардския университет.

" Очаквам, че петро ще бъде неуспех ", сподели Хаусман в изявление за в. " Насионал ". " Проблемът на Венецуела не е в това, по какъв начин се вършат заплащанията, а в това, че няма с какво да заплаща ", означи икономистът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР