От днес започва да функционира системата за обмен на данни

...
От днес започва да функционира системата за обмен на данни
Коментари Харесай

НАЙ-ПОСЛЕ! Край на опашките пред КАТ!

От през днешния ден стартира да действа системата за продан на данни сред Министерство на вътрешните работи и Нотариалната камара за регистрацията на коли при тяхната покупко-продажба. Чрез нея чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще получават информация за всички покупко-продажби с транспортни средства на територията на страната в действително време.

Въвеждането на осведомителния портал „ Единство “, за съгласуваност сред Министерство на вътрешните работи и нотариусите, става след измененията в Закона за придвижване по пътищата, които влязоха в действие в края на предходната година, съобщи Българска национална телевизия.

„ Множество информации осъществени за секунда по електронен път. Това е новаторското на процедура “, сподели Димитър Танев, ръководител на Нотариалната камара, по чието предложение бе въведена новата система

Улеснението за жителите е, че регистрацията на автомобила ще става директно след сключване на контракта и те няма да губят време да се разкарват до звената на Пътна полиция.

Това обаче ще е допустимо, единствено в случай че адресните регистрации на страните по договорката са в еднакъв район, не се постанова промяна на регистрационния номер, има подписана застраховка „ Гражданска отговорност “ и автомобилът е минал механически обзор.

Така собствеността ще се трансферира в действително време, с което се прави и фактическият състав на регистрацията. Новият собственик на съответното МПС ще отива в КАТ, единствено с цел да си получи свидетелството за регистрация, прецизира Димитър Танев.

Предвижда се и опция при нотариуса да се декларира електронно печатане на Свидетелство за регистрация на МПС, а новият притежател да си го получи по пощата.

Новата услуга ще може да бъде осъществявана само от нотариус, който има дипломиран електронен автограф. Вече тестваните в регистрине данни във връзка съответната договорка ще се подават към системата „ Единство “.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР