От днес влиза в сила регламентът на ЕС, с който

...
От днес влиза в сила регламентът на ЕС, с който
Коментари Харесай

В ЕС сиренето халуми вече е продукт със защитено наименование за произход

От през днешния ден влиза в действие регламентът на Европейски Съюз, с който обичайното кипърско сирене халуми е прието като артикул със „ предпазено название за генезис ”. Европейската регистрация и новите условия важат за производителите му в двете елементи на разграничената страна.

Сирене под името „ халуми/хелим ”, както се назовава от кипърските гърци и от кипърските турци, към този момент може да се прави единствено на острова, при съблюдаване на строгите процедури и стандарти, планувани в досието.

Производителите от двете кипърски общности имаха 6 месеца гратисен интервал след решението на Европейската комисия, с цел да се приготвят за използването на новите условия от деня на въвеждането им.

Процесът обаче стартира напрегнато, откакто през септември кипърската Асоциация на производителите на сирене подаде тъжба в Съда на Европейския съюз против Европейската комисия.

Компаниите желаят анулация на регламента за регистрацията на халуми поради плануваното съответствие на употребяваното мляко.

В началото на септември и кипърско-турските производители на хелим остро реагираха против високите условия, които те не могат да изпълнят, и желаеха отсрочване с 10 години.

Контролът по цялата индустриална верига в двете кипърски общности ще се реализира от самостоятелна интернационална одиторска компания.

Халуми е вторият по значение експортен артикул на Кипър, като през предходната година износът му беше за съвсем 270 млн. евро.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР