От днес влиза в сила дългоочакваният цифров COVID сертификат. Той

...
От днес влиза в сила дългоочакваният цифров COVID сертификат. Той
Коментари Харесай

Цифровият COVID сертификат влезе в сила в целия ЕС

От през днешния ден влиза в действие дълго чаканият дигитален Коронавирус документ. Той ще се признава в общо 33 страни и ще важи за целия Европейски Съюз. Сертификатът ще бъде разчитан от превозвачи по въздух, суша и вода, както и от полицията.

Данните ще се разчитат чрез QR код и ще демонстрират дали съответният пасажер е имунизиран, дали неотдавна е преболедувал и дали има неотдавна осъществен отрицателен PCR тест.

От през днешния ден се вкарва и нов режим за влизане в България, като страните ще бъдат разграничени на няколко зони, а хората идващи от тях ще бъдат подложени на разнообразни условия за допуск в страната.

Около 10 ч. здравните управляващи са инсталирали системата за сканиране на цифровите документи на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “. Не всеки, който влиза в България ще бъде спиран и проверяван. Преценката и разбора на риска ги вършат граничните управляващи.

Снимка: bTV

Проверката ще се случва благодарение на две приложения.

От през вчерашния ден в действие е нова заповед на гръцките управляващи, която гласи, че срокът за пътуващите, които ще преминат границата с позитивен PCR тест към този момент е понижен до шест месеца.

Голяма част от пасажерите на Летище София пък споделят, че не употребяват цифровия Коронавирус документ, аз разчитат на отрицателен PCR тест.

Снимка: bTV

Държавите ще бъдат разграничени на няколко зони - алена, оранжева и зелена.

Хората, които са в зелена зона, влизат с най-облекчения режим при показване на документа. От оранжева зона - с малко по-строг режим, ще се вършат спомагателни проби на инцидентен принцип. Tези, които са в алена зона, няма да бъдат допускани в страната.

Снимка: bTV

В коя зона ще попадне дадена страните ще зависи от броя на заболелите, % на позитивните проби, седмична категоричност на тестванията и равнище на проучване в страната

Списъкът на страните ще се обновява един път седмично.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР