От днес стартира осмото издание на Национална стипендиантска програма За

...
От днес стартира осмото издание на Национална стипендиантска програма За
Коментари Харесай

Старита кандидатстването за научните отличия „За жените в науката“ за 2018 г.

От през днешния ден започва осмото издание на Национална стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “. За поредна година влиятелният теоретичен конкурс търси трите най-талантливи български дами учени в областта на естествените науки, които ще награди със стипендии от по 5000 евро. Наградите целят да отличат младите научни гении на България и да подтикват развиването на науката у нас.

В стипендиантската стратегия за 2017 – 2018 година могат да вземат участие дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или към този момент да са защитили докторска степен, да се занимават с проучвания в областта на естествените науки и да разработят авторски теоретичен план, който със стипендията да осъществят в България.

Подробна информация за състезанието е налична на формалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите могат да изпратят своите заявки и документи за присъединяване по електронен път на: [email protected], или по пощата до Националната комисия за ЮНЕСКО в България. Крайният период за изпращане на кандидатурите е 31 март 2018 година

За следващ път сътрудници на Националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ са Софийският университет „ Св. Климент Охридски “, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L`Oréal България. Основен медиен сътрудник е сп. „ Наука “. Кандидатурите ще се правят оценка от експертно жури, състоящо се от водещи научни експерти. Лауреатите на програмата ще бъдат оповестени на публична гала през 2018 година, на която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предопределени да подкрепят тяхната изследователска работа в България.

Една от стипендиантките ще завоюва и опция да се бори за едно от 15-те интернационалните оценки на L`Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани всред най-хубавите стипендианти в националните и районните издания на „ За дамите в науката “ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават опцията научните им планове да блеснат на интернационалната научна сцена.

***
Националната стратегия „ За дамите в науката “
Националната стратегия за стипендии е част от международната стратегия на L`Oréal–ЮНЕСКО „ За дамите в науката “, основана, с цел да разпознава и поддържа дамите, чиито достижения са съдействали за развиването на научното знание, както и с цел да обезпечи поддръжка на обещаващи млади дами учени с почтени планове. Националните стипендии „ За дамите в науката “ на L`Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за планове, които се осъществят в една обособена страна. Те към този момент съществуват допълнително от 50 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година в партньорство сред L`Oréal България, Националната комисия за ЮНЕСКО – България и Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.

Световната стратегия „ За дамите в науката “
Световната стратегия „ За дамите в науката “ е основана през 1998 година, когато L`Oréal и ЮНЕСКО сплотяват напъните си в поддръжка на дами учени в региона на естествените науки и за разпространение на научния им труд, като основават Наградите „ За дамите в науката “.  Днес самодейността се е разраснала доста в интернационален проект, включвайки още програмата International Rising Talents, както и национални и районни стипендии. Програмата „ За дамите в науката “ се е трансформирала в една световна самодейност, която към този момент е подкрепила над 2700 дами от 115 страни.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР