От днес се спира движението по участък от път I-1

...
От днес се спира движението по участък от път I-1
Коментари Харесай

Модернизацията на пътя Ботевград-Мездра навлиза в един от най-сложните си етапи - участъкът Ребърково - Лютидол

От през днешния ден се стопира придвижването по сектор от път I-1 (Е-79) сред селата Ребърково и Лютидол за модернизацията на Мездра - Ботевград. Движението на всички типове транспортни средства по правата от първокласния път се лимитира като пътуващите леки коли и транспортните средства до 12 тона към София и Видин ще минават през прохода „ Петрохан “ - път II-81, и през Искърското дефиле - път II-16. Допълнителен обходен маршрут за МПС до 4,5 тона е третокласният път III-161 Ребърково - Лютидол и общинската пътна мрежа в село Лютидол.

За по-голяма сигурност трафикът на камионите над 12 тона ще бъде разграничен в посоките на придвижване.

Пътуващите от Видин към София МПС над 12 тона ще се отклоняват при Монтана по път II-81 - прохода „ Петрохан “. Превозните средства над 12 тона, които се включват в придвижването по път I-1 след област Монтана ще минават по път II-16.

Пътуващите от София към Видин МПС над 12 тона ще минават по път II-16 през Искърското дефиле.

Предвижда се краткотрайната организация на придвижване да бъде доникъде на ноември 2020 година

Строителство на сектора от път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград започва в края на предходната година. Досега всички действия, които се правиха бяха в страни от актуалното пътно платно и не попречиха трафика. Сега осъществяването на правата навлиза в идващ стадий, което постанова прекъсване на придвижването в сектора сред селата Ребърково и Лютидол (от км 166 до км 172), където плановото трасе напуща съществуващия път и минава в обход на село Лютидол от изток.

Участъкът сред Мездра и Ботевград е един от най-сложните като терен за прекосяване от направлението Видин - Ботевград /167 км/. Поради това строителството на близо 33 км от Мездра - Ботевград е обособено в два сектора - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/. Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока, т. е. двойно по-широко от актуалното, което е с по една лента за придвижване в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде уголемен до новия габарит, а актуалното трасе ще бъде главно ремонтирано и реконструирано, където е належащо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в секторите, обхождащи селата Лютидол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Лютидол ще бъдат издигнати два тунела, с дължина надлежно 490 м и 340 м. Ще бъдат построени и ремонтирани редица уреди - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

Направлението Видин – Ботевград е предпочитан план в капиталовата стратегия на АПИ и Министерство на регионалното развитие, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от Дунав мост 2 ще се обезпечи бърза и комфортна връзка сред автомагистралите „ Хемус “, „ Тракия “ и „ Струма “. С осъществяването му директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места, с което ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР