От днес рецептите за антибиотиците и за медикаментите за лечение

...
От днес рецептите за антибиотиците и за медикаментите за лечение
Коментари Харесай

Напомняне: от днес антибиотици и препарати за лечение на диабет само с е-рецепта

От през днешния ден рецептите за антибиотиците и за медикаментите за лекуване на диабет се изписват по електронен път.

 Издадените досега хартиени предписания за тези две групи медикаменти остават годни през идващите 6 месеца.

Издаването на електронна рецепта не анулира визитата при доктор, защото предписването на медикаменти би трябвало се случва след физически обзор.

Електронните предписания могат да се изписват и посредством мобилно приложение - eRx.

Приложението eRx е със профилирано предопределение за издаване на електронни предписания в обстановки, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински програмен продукт. Чрез него, при домашни визити или други незабавни обстановки, отвън лекарския кабинет може да бъде издадена електронна рецепта, отговаряща на положителните медицински практики, използваните закони и условията на Националната здравноинформационна система. Приложението може да бъде конфигурирано гратис на всички мобилни устройства, които лекарят употребява, а за облекчение посредством самото приложение може да се реализира елементарно шерване на номера на издадената рецепта с пациента, която в следствие да бъде изпълнена в аптеката.

Рецептите за медикаментите за лекуване на диабет и за антибиотици станаха електронни за попречване на дефицита на лекарствени артикули и справяне с антимикробната устойчивост, както и реализиране на рационална приложимост на лекарства, се посочваше в претекстовете на министъра на опазването на здравето към оферти план за промени. Друга причина за нормативните промени е водената от Министерството на здравеопазването политика по въвеждане на електронно опазване на здравето, чиято стратегическа цел е подобряването на публичното здраве, обезпечаване на достъп до медикаменти, повишение на успеваемостта и понижаване на разноските на здравните услуги. 

Нормативните промени бяха оповестени в Държавен вестник на 10 октомври.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР