От днес направлението за хоспитализация вече ще се издава електронно.

...
От днес направлението за хоспитализация вече ще се издава електронно.
Коментари Харесай

Електронното направление за хоспитализация вече е задължително

От през днешния ден направлението за хоспитализация към този момент ще се издава електронно. На изпълнителите на здравна помощ беше обезпечена опция да издават електронни посоки за хоспитализация в тестова среда, а по-късно и действително – преди формалния старт на процеса.

Екипът на „ Информационно обслужване “ АД оказа цялостно подпомагане на лечебните заведения и на софтуерните разработчици при въвеждането на е-хоспитализацията. В процеса се включиха всички клонове на сдружението в страната, като през първите дни на месец август експерти от ИО ще участват и на място в самите лечебни заведения.

Към 28 юли издадените електронни посоки за хоспитализация са над 44 хиляди, което демонстрира, че лечебните заведения към този момент са синхронизирали медицинските си софтуери и имат насъбран опит в работата с електронното направление. Сред лечебните заведения, осъществили действителни хоспитализации посредством електронни посоки, са освен огромни академични лечебни заведения и регионални лечебни заведения, а и такива в по-малки обитаеми места като Айтос, Чирпан, Казанлък, Мездра, Ботевград, Етрополе, Дулово и други

Въвеждането на електронната хоспитализация ще улесни както пациентите, които към този момент няма да бъдат преносители на хартиени документи, по този начин и самите лечебни заведения, където регистрацията на пациент ще лишава секунди вместо досегашните междинни 15 минути на пациент. Дигитален става целият развой от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лекуването му до издаването на епикризата, като всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие. Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в действително време ще може да се удостовери в кои болнични структури, какъв брой пациенти, с какви диагнози и по кое време са постъпили, по какъв начин са лекувани. НЗИС ще дава информация в действително време и за наличните свободни и заети кревати освен на равнище лечебно заведение, само че и на равнище клиника/ поделение.

До края на годината следва още надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на настоящата година; въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти; обгръщане на денталната помощ от страна на НЗИС; както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи медикаменти.

Към 28 юли са издадени близо 19 млн. електронни посоки за обзор, близо 8 млн. електронни предписания, към 2 млн. електронни посоки за лабораторни проучвания и близо 1,4 млн. посоки за консултация. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР