От днес Хърватия е новият председател на Съвета на Евросъюза.

...
От днес Хърватия е новият председател на Съвета на Евросъюза.
Коментари Харесай

Хърватия -председател на Съвета на Европейския съюз


От през днешния ден Хърватия е новият ръководител на Съвета на Евросъюза. Загреб ще поеме председателството от Финландия и ще го съобщи на Германия през юни. За формален Загреб този ден е исторически, като се има поради, че страната е последната, която се причисли към Европейски Съюз и към този момент има сериозна задача пред себе си. Хърватският министър председател Андрей Пленкович ще бъде хазаин и ще се срещне с редица ръководители на европейските институции в идващите дни.

Още на 7 януари, два дни след втория тур на президентските избори, Пленкович отпътува за Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон. Според известията една от тематиките за разискване ще бъде разширението, което ще бъде на дневен ред по време на хърватското председателство. Три дни по-късно ръководителят на Европейския съвет идва в Загреб. На 16 януари Пленкович към този момент ще е в Германия за среща с канцлера Ангела Меркел.

Правителството в Загреб към този момент стартира подготовка за срещата на върха на Европейски Съюз, която ще се организира в Хърватия през май. Тази среща на върха има огромно значение за Северна Македония и Албания. След октомврийската среща на върха на Евросъюза в Брюксел Скопие има огромни упования от срещата на върха в Загреб, където се надява да получи съответна дата за начало на договарянията.

Хърватското държавно управление неведнъж повтори, че започването на договаряния със Северна Македония и Албания е нещо, което би трябвало да се случи по време на тяхното председателство. Хърватските управляващи оповестиха, че и шест страни от Югоизточна Европа ще бъдат поканени да вземат участие в срещата на върха през май в Загреб.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР