От днес Гърция излиза от финансовия надзор на кредиторите след

...
От днес Гърция излиза от финансовия надзор на кредиторите след
Коментари Харесай

Гърците се измъкнаха от жестока примка. Последствията

От през днешния ден Гърция излиза от финансовия контрол на кредиторите след години на ограничавания, които доведоха до стачки и митинги. Добрите финансови индикатори на гръцката стопанска система и сполучливите промени разрешават свалянето на строгия финансов надзор, натрапен от Еврозоната, съобщи финансовият министър Христос Стайкурас.

" 20 август е исторически ден за Гърция и гърците. Официално страната ни излиза от засиления надзор на Европейската комисия. Приключва един интервал от 12 години, който докара до ограничения за жителите, приземи стопанската система ни, само че и раздели обществото ", сподели във видеообръщение министър председателят Кириакос Мицотакис.

Вследствие на икономическата рецесия приходите на гърците понижиха с една четвърт, а доста останаха без работа, демонстрират статистическите данни. Експертите показват, че последните години Гърция е трансформирала икономическия модел и е съумяла да притегли вложения, с цел да обслужва заемите си. Приватизацията докара до всеобщи стачки и митинги, проведени от синдикатите.

" Сега страната може да чака нов, чист небосвод... небосвод на развиване, единение и разцвет за всички ", добави Мицотакис.

Според премиера стъпката поставя завършек на " един 12-годишен цикъл, донесъл болежка на жителите ". Той добави, че меморандумите са наложили " непоносими налози и понижаване на заплатите и пенсиите, банкови инспекции и ипотекиране на обществени активи, намаление на качеството на националната защита, публичното обучение и опазване на здравето, както и маргинализиране на позицията на Гърция в Европа и света ".

По думите на Мицотакис редица " рани ", които са се отворили в обществото по време на 12-годишното наблюдаване, към този момент принадлежат на предишното.

Европейската комисия, която управлява бюджетите на 27-те страни - членки на Европейски Съюз, съобщи в сряда, че ще приключи програмата си за " засилено наблюдаване " на 20 август, като означи, че " Гърция е изпълнила по-голямата част от политическите задължения ", поети пред сътрудниците си от еврозоната.

Наблюдението от европейските институции ще продължи до 2059 година, т.е. до момента в който страната изплати 75 на 100 от получените по меморандумите заеми. Страната обаче ще премине към стадий на елементарен следпрограмен мониторинг, а оценка на хода на стопанската система ще се прави на всеки шест месеца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР