От днес до края на седмицата пътните полицаи ще проверят

...
От днес до края на седмицата пътните полицаи ще проверят
Коментари Харесай

Усилено проверяват шофьори за алкохол и наркотици

От през днешния ден до края на седмицата пътните служители на реда ще ревизират дали водачи на моторни транспортни средства са под въздействието на алкохол, наркотични субстанции и техните аналози . Контролът е под самодейността на Европейската организация на службите за пътен надзор ( TISPOL ). Проверките ще се правят както на територията на България, по този начин и в Европейски Съюз.

Това разгласи пред публицисти основен комисар Росен Рапчев от Главна дирекция " Национална полиция ", кото добави, че шофирането под въздействие на алкохол и опиати е сериозен проблем.

От полицията увериха, че с изключение на стартиралата от през днешния ден интервенция на TISPOL, ще се правят и спомагателни инспекции на водачите на моторни транспортни средства дали са под въздействието на неразрешените субстанции. Проверките се постановат, защото използването на опиати и алкохолът са едни от най-сериозните предпоставки за тежки произшествия.

Главен контрольор Рапчев увери, че всички извършители, хванати зад кормилото след приложимост на алкохол или опиати, ще им бъде формирано досъдебно произвеждане. Той напомни, че наказването за такива водачи е отнемане на право на ръководство на моторно транспортно средство за период от 1 до 2 години и санкция в размер на закононарушението, което е осъществено.

От полицията се заканиха, че ще следят и за неплатени санкции, за годна платена винетна такса и гражданска отговорност.

По време на предходната интервенция на TISPOL от декември предходната година резултатите за България от общо тествани 19 000 водачи са: открити 246 с алкохол, 51 - с наркотични субстанции.

За същия интервал и за същата интервенция в целия Европейски съюз са тествани 403 000 водачи и са открити 1 900 извършители под въздействието на алкохол и 904 водачи под въздействието на опиати.

В Швейцария са тествани 15 000 водачи и са открити 335 с алкохол, а 86 с наркотични субстанции. По данни на полицията в Румъния са тествани 58 000 водачи, а 775 са били с алкохол в кръвта, а 36 с наркотични субстанции. В Полша са тествани над 260 000 водачи, само че са открили 327 водачи с алкохол.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР