От днес до 20 февруари китайската столица Пекин ще бъде

...
От днес до 20 февруари китайската столица Пекин ще бъде
Коментари Харесай

Откриват Олимпиадата днес, голям скандал разтърси Пекин 2022

От през днешния ден до 20 февруари китайската столица Пекин ще бъде хазаин на 24-ите зимни олимпийски игри. Състезанията в някои типове спорт (като хокяея на лед) към този момент стартираха, а през днешния ден от 14 часа ще бъде и формалното разкриване, което ще се организира на националния стадион " Птиче гнездо”.

През 2008 година Пекин одобри и лятна олимпиада по този начин ще стане първият град, който е бил хазаин и двата типа игри.

Индийските спортисти няма да се появяват на церемонията по откриването. Причината за това решение на втората по население страна в света е един от участниците в щафетата с олимпийския огън, поради което в Делхи съзряха голяма провокация от китайска страна.

" Много е тъпо, че китайската страна реши да политизира такова събитие като откриването на олимпийските игри ", разгласи Ариндам Багчи – представител на индийското министерство на външните работи.

Причината за решението е обява в следения от китайското държавно управление в. " Глобал Таймс ", където е посочено, че факелът с олимпийския огън ще бъде носен от боен пълководец.

В церемонията по откриването ще вземат присъединяване 4000 души, а режисьор още веднъж, както и през 2008 година, ще бъде Чжан Имоу. В надпреварите ще вземат участие към 3000 спортисти от 91 страни, които ще се борят за 109 комплекта медали в 15 типа спорт. В съпоставяне с предходната олимпиада в този момент ще се разпределят седем комплекта медали допълнително. Стартовете ще се проведат на 13 на брой арени в Пекин, Янцин и Чжянцзякоу. В китайската столица ще има само стартове на закрито - кърлинг, бързо пързаляне с кънки, хокей на лед и фигурно пързаляне.

Олимпийските игри ще се проведат на фона на продължаваща пандемия от ковид, която потегли от Китай в края на 2019 година. Затова на игрите няма да има задгранични фенове, а определени локални поданици ще могат да заемат до 1/3 от потенциала на оборудванията.

Организаторите оповестиха за 21 нови случая на ковид през днешния ден, в деня на откриването, съобщи ДПА. 14 от пристигналите за Игрите са дали през вчерашния ден позитивен резултат. Други седем случая са били регистрирани при хора, които от по-рано са в олимпийското село. С новите заразявания общият брой на записаните случаи измежду олимпийците става 308 от 23 януари.

Няма да мине и без политическо напрежение. Съединени американски щати и редица техни съдружници оповестиха дипломатически протест на игрите поради нарушаването на човешките права от китайските управляващи. За сметка това в Пекин ще участва съветския президент Владимир Путин и други доближени до Китай водачи.

С най-внушителна делегация от спортисти в Пекин ще бъде Съединени американски щати - 224 души, следвана от Канада - 215. Руският олимпийски комитет (б.р. под това име взе участие Русия поради голям брой нарушавания на допинг правилата) е с 212. 17 страни пък имат по един състезател, като измежду тях е и милиардната Индия. Дебют на зимни олимпийски игри вършат Хаити и Саудитска Арабия, които пращат участници в алпийските ски.

Българите на игрите

На зимните олимпийски игри България ще се показа в 7 типа спорт, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски-бягането, ски-скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните. На предходните игри преди четири години в Пьонг Чанг имахме 19 участници в 6 спорта, в този момент към тях се прибавя фигурното пързаляне.

Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, това ще бъде неговата 4-та олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще вземат участие за трети път. До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски-бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова.

За други седем - скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов - това ще бъде втора олимпиада.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР