От днес Чешката република поема за шест месеца председателството на

...
От днес Чешката република поема за шест месеца председателството на
Коментари Харесай

Чехия пое председателството на ЕС, Украйна и енергетиката са приоритет

От през днешния ден Чешката република поема за шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз, което бе признато от Франция. Страната ще извършва този ангажимент до 31 декември в това число, когато ще съобщи щафетата на Швеция. Чехия, която се причисли към Европейски Съюз през 2004 година, ще ръководи за повторно след интервала от 1 януари до 30 юни 2009 година

Основни цели на чешкото председателство

Подкрепата на Европейски Съюз за Украйна, разрешаването на миграционната рецесия в тази страна, укрепването на енергийната сигурност, стопанската система и отбранителните качества на общността, както и насърчаването на демокрацията са главните цели на чешкото председателство в Съвета на Европейски Съюз. Премиерът Петър Фиала съобщи това на 15 юни след съвещание на кабинета, на което целите бяха дефинитивно утвърдени.

" Разрешаването на миграционната рецесия [в Европа, породена от спора в Украйна] и следвоенното възобновяване на Украйна, гарантирането на енергийната сигурност на Европейски Съюз и отбранителния потенциал [на общността] ще бъдат целите на чешкото председателство на Европейския съюз. Петият главен приоритет ще бъде обезпечаването на стратегическа резистентност на европейската стопанска система и демократичните институции ", сподели Фиала.

Според Фиала дейностите на Русия в Украйна са оказали решаващо въздействие върху целите на Чешката република за председателството й на Европейски Съюз. Прага чака да се подпише декларация ЕС-НАТО по време на своето председателство на общността. " Европа е в развой на фундаментална смяна ", съобщи чешкият министър-председател.

Чешката република ще упорства страните от общността да организират съгласувана политика по отношение на Русия и да поддържат самостоятелните медии и институциите на гражданското общество. Целта на Прага е последователно да отстрани зависимостта на европейските страни от енергийните доставки от Русия и да им помогне да намерят различни снабдители на енергийни първични материали.

Прага ще извършва задания за подсилване на европейската киберсигурност и ще поддържа интензивно процеса на разширение на Европейски Съюз с включването на страни от Западните Балкани, Украйна, Грузия и Молдова. Освен това републиката се застъпва за увеличение на броя на страните членки на Шенгенското съглашение за свободно придвижване на жители и артикули, като се включат най-малко Хърватия, България и Румъния.

През идващите дни обществеността ще бъде осведомена по-подробно за всички цели на Чешката република като ръководител на Европейски Съюз.

По време на своето председателство Чешката република ще бъде хазаин на десетки срещи и конференции на високо ниво с водачи на общността. Планирани са също по този начин министерски срещи и експертни съвещания. Чешката република възнамерява неофициална среща на върха на държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз през октомври. Предполага се, че тя ще бъде отдадена на съдействието с европейски страни, които не са членки на Европейски Съюз. Чешките управляващи биха желали измежду участниците да бъде и украинският президент Володимир Зеленски. Прага ще бъде главното място за осъществяване на събитията./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР