От днес, 7 юли започва изплащането на осъвременените пенсии на

...
От днес, 7 юли започва изплащането на осъвременените пенсии на
Коментари Харесай

Започва изплащане на увеличените пенсии

От през днешния ден, 7 юли стартира изплащането на осъвременените пенсии на над 2 милиона пенсионери, напомнят от Националния застрахователен институт.

Това ще се случва посредством пощенските станции по общоприетия график до 20 юли (четвъртък).

Преводите на сумите за юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 юли.

По данни на Национален осигурителен институт общо 2 013 700 пенсионери визира нарастването на месечния размер на пенсиите от 1 юли тази година с 12%. То идва след използването на съвкупността от плануваните ограничения - осъвременяване по " швейцарското предписание ", повишение на минималните размери на трудовите пенсии и установяване на нови по-високи размери на пенсиите, несвързани с трудова активност.

Осъвременяването на пенсиите ще обхване всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2022 година От тях на 995 пенсионери няма да се изплаща увеличеният размер, защото и преди осъвременяването пенсиите им надвишават законово открития оптимален размер от 3400 лева Няма да получат нарастване и 16 350 пенсионери, чиито пенсии са отпуснати през 2023 година

1 147,2 млн. лева са нужните средства за осъвременяването на пенсиите от 1 юли за второто полугодие на годината. От 1 юли новият най-малък месечен размер на главната пенсия за застрахователен стаж и възраст е 523,04 лева (увеличение с 12% по отношение на размера ѝ до тази дата - 467 лева.), като минималният размер на другите типове пенсии, свързани с трудова активност, се дефинира като % от посочения.

От 1 юли Министерският съвет дефинира обществената пенсия за напреднала възраст на 276,64 лева (увеличение с 12%), като размерът на другите пенсии, несвързани с трудова активност, се дефинира като % от обществената пенсия за напреднала възраст.

След 1 юли 2023 година броят на пенсионерите с месечен размер от пенсии и добавки под линията на беднотия от 504 лв. понижава с съвсем 50% - от 672 870 на 340 209.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР