От днес, 5 декември, влиза в сила горна ценова граница

...
От днес, 5 декември, влиза в сила горна ценова граница
Коментари Харесай

Безпокойство в Германия по повод очакваното закупуване на изтребители Ф-35


От през днешния ден, 5 декември, влиза в действие горна ценова граница от 60 $ за барел за съветския недопечен нефт, внасян по море в Европейския съюз. Съгласно ограничаването даването на избрани услуги за морските доставки на съветски нефт, в това число застраховка, финансиране и техническа помощ, би трябвало да бъде неразрешено, в случай че петролът е бил продаден над прага от 60 $. Това бе решено в петък, 2 декември, откакто 27-те страни членки реализираха единодушие за въвеждането на новите рестрикции против Русия в отговор на нашествието й в Украйна. 

Таванът на цените надгражда по-строгата директна възбрана на Европейски Съюз за закупуване на съветски морски недопечен нефт, която също влиза в действие от през днешния ден. 

България получи дерогация от новото ембарго за импорт на съветски морски нефт, като фактор за това бе географското й състояние. За период до 31 декември 2024 година се позволяват закупуването, вносът или прехвърлянето на недопечен нефт, транспортиран по море, и на петролни артикули от Русия към България. Изключения от възбраната също получиха и Унгария, Словакия и Чехия, които получават суровината по водопровод.

По отношение на пределното ценово равнище се планува и механизъм за поправяне, който да поддържа най-малко 5-процентна разлика по отношение на пазарните стойности на съветския нефт. 

Също по този начин ще се ползва 45-дневен временен интервал за кораби, пренасящи съветски недопечен нефт, който е бил претрупан преди 5 декември, и разтоварен на крайната си дестинация до 19 януари 2023 година

Очаква се от 5 февруари 2023 година цената на съветските петролни артикули също да има горна граница, която следва да бъде избрана. 

По-рано Европейската комисия настояваше за оптимално ценово равнище от 65 $ за барел, само че някои страни членки, измежду които и Полша, желаеха да се вкара по-ниска граница.

В петък съветският недопечен нефт вид Урал се търгуваше за към 67 $ за барел, напомня Ройтерс.

В сходство с взетото от Европейски Съюз решение групата на седемте най-развити международни стопански системи (Г-7) и Австралия също реализираха консенсус за въвеждане на оптималната цена от 60 $ за барел за морския недопечен нефт с генезис от Русия, оповестиха от Г-7 в взаимно изказване. От Ройтерс показаха, че се чака мярката на Г-7 също да влезе в действие от през днешния ден или в най-близко бъдеще.

Първоначалното предложение на Г-7 бе за таван на цената на съветския нефт от 65-70 $ за барел, без да се планува механизъм за корекцията му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР