От днес (21 март) достъп до обществени места на закрито

...
От днес (21 март) достъп до обществени места на закрито
Коментари Харесай

Сертификатът отпада, маските остават: COVID мерките от 21 март

От през днешния ден (21 март) достъп до публични места на закрито дефинитивно е без да се изисква документ за COVID-19, на фона установен от здравните управляващи нов лек растеж на новите инфектирани с ковид. С това влиза в действие последната трета стъпка за отменянето на удостоверението за статуса по отношение на инфекцията, като първо условието му от клиенти бе по избор, само че остана наложително за личния състав, в следствие бе анулирано за гости, само че официално остана належащо за чиновници.

Представянето на годен документ остава обаче изискване за пътешестване, в случай че човек желае да избегне карантина при идване в България. В страната не престават да работят и най-базовите ограничения против разпространяването на ковид, а до края на март (засега) е оповестена изключителна епидемиологична конюнктура. Тя дава на управляващите административна еластичност да вкарват и анулират елементарно ограничавания, обвързана е и с ограничения за поддръжка на бизнеса, и със обществени облекчения.

Краят на документа

Освен че анулира документа, новата заповед на Министерството на здравеопазването от през днешния ден отстранява рестриктивните мерки за броя присъстващи на частни събирания (като сватби и кръщенета) - до момента трябваше да са до 15 души на закрито и до 30 души навън.

На пазарите и ревютата (независимо дали навън или на закрито) ще би трябвало да продължава да е проведено еднопосочно придвижване, да не се позволява скупчване на хора, а гости и чиновници би трябвало да носят маски.

С отпадането на условието за тестване в учебно заведение от 29 март на процедура за учениците към този момент ограничавания няма да има, само че за студентите остават условия:

присъствено вземат участие в семинари и извършения 50% от групите, като не се смесват посред си

пространствата за лекции би трябвало да са заети на 50%

прави се стерилизация и се проветрява на всеки час

студени и преподаватели носят маски

От изявление на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Би Ти Ви се разбра, че актуалните напълно леки ограничения ще останат в действие до есента, само че той не изключи до тогава SARS-CoV-2 (вирусът, извършител на болестта COVID-19) да се развие и да има нови разновидности.

Маските остават

Заповедта, която регламентира носенето на маски, е обособена от тази за документите и не е анулирана. Така маските, които покриват носа и устата, не престават да са наложителни - както на закрито, по този начин и навън (когато сред хората няма разстояние от 1.5 метра). Разпоредбите плануват и някои изключения по кое време носенето на маски не е наложително:

когато има стъклена или друга бариера, която може да се дезинфекцира

за клиентите на заведения

за спортуващи

за изказващи се по време на обществени прояви, в случай че има 1.5 метра разстояние сред тях и останалите хора

за участници в телевизионни излъчвания при съблюдаване на дистанция

за деца до 6 годишна възраст.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР