От днес, 19 септември, билетите за всички прожекции и съпътстващи

...
От днес, 19 септември, билетите за всички прожекции и съпътстващи
Коментари Харесай

Синелибри 2022: Билетите вече са в продажба

От през днешния ден, 19 септември, билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри в столицата са към този момент в продажба. Днес потеглят в продажба и билетите за богатата селекция от кино заглавия, включени в паралелното онлайн издание на фестивала в платформата  

Старт на фестивала на 8 октомври дава антиутопичната приказка  φ1.618 на режисьора Теодор Ушев , акомодация по романа „ Пумпал “ на Владислав Тодоров. Това е единственото българско заглавие в тазгодишната интернационална конкурсна стратегия за пълнометражен игрален филм. Освен спортната стратегия Синелибри ще предложи и впечатляващ лист от заглавия, разпределени в няколко паралелни секции. Сред кино-литературните удоволствия се открояват заглавията „ Супергерои “, „ В очакване на Боджангълс “, „ Обещания “, „ Цветовете на пожара “ и „ Сляпа върба, спяща жена “. Всяка от екранизираните книги е издадена у нас или следва да излезе в навечерието на съответната кино премиера. „ Супергерои “ на Паоло Дженовезе е акомодация на личния му разказ – трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка. Творба, която ни кара да си зададем елементарен, само че бездънен въпрос: належащо ли е да притежаваш суперсили, с цел да създадеш семейство, което да устои на времето? Елегантната историческа драма „ Цветовете на пожара “ на Кловис Корнияк, акомодация по романа на Пиер Льометр, е самобитно продължение на филмовия шедьовър „ Ще се забележим там горе “ – също екранизация по Льометр. В „ Цветовете на пожара “ свети грандамата на френското кино Фани Ардан . И до момента в който сме на френска вълна, няма по какъв начин да не отбележим премиерата на сантименталната мелодрама „ В очакване на Боджангълс “ в компанията на самия Оливие Бурдо, създател на едноименния бестселър, почетен с голям брой награди! Във кино лентата сияе нашумялата белгийска актриса Виржини Ефира, партнира й Ромен Дюри. Освен че идва в качеството си на член на журито в състезанието за пълнометражен игрален филм, Бурдо ще показа пред софийската аудитория книгата и кино лентата по нея, както и новия си разказ – „ Флорида “ , претрупан с големи упования от читателите.

Друг член на журито – очарователната и необикновено надарена Аманда Стерс , ще показа кино лентата си „ Обещания “, акомодация на личния й разказ, който преди малко излезе на български език в превод на Красимир Петров. Зрителите ще могат да се насладят и на още една нейна кинотворба – прелестната комедия със сатирични ноти „ Мадам “, в която взе участие цяло съзвездие от артисти – Тони Колет, Роси де Палма, Харви Кайтел и други Няма да останат разочаровани и ревностните почитатели на японския публицист Харуки Мураками , чийто алманах с разкази „ Сляпа върба, спяща жена “ към този момент има българско издание. Нещо повече, в границите на Синелибри ще бъде показан едноименният френско-канадски анимационен филм, основан по претекстове от книгата, който отнесе Нaградата на журито от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси.

Сред гвоздеите в програмата е номинираната за „ Златен лъв “ от кинофестивала във Венеция кино акомодация на пиесата „ Синът " на Флориан Зелер , която е част от трилогията, включваща и безапелационния филм „ Бащата " на същия драматург и режисьор. С мощен порив след представянето си във Венеция, където беше номиниран за премията „ Хоризонти “, у нас идва филмът „ Синдикалистката “ на режисьора Жан-Пол Саломе с превъзходната Изабел Юпер в основната роля! В основата на сюжета, който визира значима обществена и политическа проблематика, стои следствие в областта на нуклеарната енергетика. Почитателите на ексцентричния испански художник  Салвадор Дали не трябва да пропущат биографичната драма „ ДалиЛенд “ с Бен Кингсли в основната роля, чиято галапремиера се състоя на кинофестивала в Торонто. 

С номинация за „ Златен лъв “ от кинофестивала във Венеция и незабавно след специфичното си показване на кинофестивала в Торонто у нас идват „ Децата на другите “, любопитна комедийна драма с режисьор и сценарист Ребека Злотовски, и филмът „ Да живееш “ - римейк на японския шедьовър “Ikiru ” (1952), чийто сюжет е дело на известния писател Казуо Ишигуро. „ Да живееш “ на режисьора Оливър Херманус, с Бил Наи в основната роля, неслучайно беше номиниран за премията на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан. Комплимент за феновете на кинолегендата Жан-Жак Ано е най-новият му филм - „ Нотр Дам гори “, който възпроизвежда чудовищния пожар в Париж от април 2019 година. Резултатът е върхово кинематографично достижение, отдаващо респект на една от най-великите катедрали на света. 

И тази година Синелибри ще има цифрово издание в интервала 08-30 октомври, т.е. редом с прожекциите в кината. То ще се състои в утвърдилата се към този момент онлайн платформа Neterra.TV+, пространство, което дава законен достъп до модерно българско и интернационално аудио-визуално наличие. Над 35 кино лентата от програмата на Синелибри ще са налични на  през октомври, в това число трепетно предстоящи заглавия като „ Петер декор Кант “, „ Колибрито “, „ Осемте планини “, „ Супергерои “, „ В очакване на Боджангълс “, „ Дневникът на подправките “, „ Мълчаливото момиче “, „ Ерна на война “, „ Лимонов сладкиш с маково семе “ и доста други. Предвидени са извънредно атрактивни пакетни цени, от които могат да се възползват фенове в цялата страна!

Предстои да бъдат оповестени всички останали посетители и събития, в това число за най-малките фенове, журито в състезанията за писмено кино и късометражен филм, обичайните галавечери на културите и програмата на фестивала по градове.

Синелибри 2022 се осъществя с поддръжката на Столична стратегия „ Култура ”, Национален кино център, Фонд „ Култура “ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и голям брой съидейници. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ". 

Билети за фестивалните събития можете да закупите отсам :  

Официална уебстраница на фестивала :  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР