От днес (10 януари) започва общественото обсъждане на проекта на

...
От днес (10 януари) започва общественото обсъждане на проекта на
Коментари Харесай

Тръгна общественото обсъждане на процедурите и правилата за участие във Венецианското биенале за архитектура

От през днешния ден (10 януари) стартира публичното разискване на плана на Статута за националното присъединяване на Република България във Венецианското биенале за архитектура. Документът е оповестен в уеб страницата на Министерството на културата, а акцията завършва на 10 февруари, тъкмо в 17 часа.

Според тълковните речници, "Статут (от лат. statutum - постановление) е юридическата наредба (т.е. правилник, правила), които дефинират пълномощията и процедурите на всяка една организация. В зи смисъл, става дума за план на подзаконов нормативен акт, който ще регламентира процедурите за кандидатстване и присъединяване в най-важния архитектурен конгрес в света.

Подобен правилник е значим - задоволително е да си спомним абсурда към присъединяване на България във Венецианското биенале за изкуство през 2011 година. Тогава артистичната общественост упрекна министъра на културата Вежди Рашидов, че е продал националното ни присъединяване на непознатия куратор Джордж Лукс, а той самосиндикално си избрал кои художници да съставляват България. Министър Рашидов се опита да изясни, че в тази ситуация страната няма пръст в селекцията, защото не е платила и една стотинка за българското присъединяване в арт форума.

Едно конкретизиране.

Безадресната приложимост на словосъчетанието Венецианско биенале е доста неправилна, тъй като става дума за няколко разнообразни - и по наличие, и като периодика - културни форума. Истинското име на най-старото и най-познато Венецианско биенале за изкуство е "Арт биенале " и се провежда на нечетни години от... 1895 година насам. Второ по възраст е "Биенале Музика ", чието първо издание е през 1930 година, а през 1934 година потеглят още две биеналета - Международния сценичен фестивал и Международния кино фестивал.

Първата Международна галерия на архитектурата (Венецианското биенале на архитектурата) е проведено през 1980 година, а от 2000 година се организира на всяка четна година. До този миг България е взела участие в него единствено един път - през 2008 година, като за задачата бе наета старинна постройка на венецианския остров Гуидека. То мина под наслова "Вulgаrіа: Тhе Yоung Аrсhіtесtѕ " и бе по концепция на арх. Георгий Станишев, брат на тогавашния министър председател Сергей Станишев.

Едва през 2018 година Министерството на културата си сложи за цел да сътвори условия за дълготрайно присъединяване на страната ни в тези влиятелни интернационалните конгреси. Най-напред в послание бе пуснат плана на Статут за национално присъединяване на Република България във Венецианското биенале за изкуство , а през днешния ден потегля разискването и на втория проектодокумент - Статут за национално присъединяване на Република България във Венецианското биенале за изкуство .

Акцентите са няколко:

- присъединяване на Република България в Биеналето се утвърждава с решение на Министерския съвет;

- с приемането на това решение, държавното управление дефинира координатор (физическо лице) и уредник ( държавен културен институт или друга публичноправна организация обвързвана с архитектурната дейност) на националното участие;

- уредникът избира комисар на националното присъединяване, който се утвърждава от министъра на културата; разпределя средствата за финансиране на българското присъединяване в Биеналето -по поръчка на комисаря, и провежда конкурс за избор на кураторски план ;

- финансирането на националното присъединяване се обезпечава със средства от държавния бюджет, от дарения и други източници...

Още предходната година от Министерството на културата предложиха за тазгодишното архитектурно биенале да бъдат заделени 500 000 лева, от които 150 000 за наем на уместно помещение и 350 000 лева - за реализацията на плана, за транспортни разноски и застраховки, за рекламни материали, за командировъчни и възнаграждения.

От Камарата на архитектите в България (КАБ) не останаха по-назад и оповестиха - също предходната година, че са подготвени да финансират българското присъединяване, като членовете на КАБ - София област предложиха да вложат в начинанието целия годишен бюджет на структурата си.

Тазгодишното Венецианско архитектурно биенале ще се организира под мотото "Как ще живеем дружно?” и ще продължи от 23 май до 29 октомври.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР