От десетилетия учени и диетолози тръбят, че ако искате да

...
От десетилетия учени и диетолози тръбят, че ако искате да
Коментари Харесай

Реабилитираха и картофите

От десетилетия учени и диетолози тръбят, че в случай че желаете да отслабнете, би трябвало да избягвате храни с високо наличие на въглехидрати. И в този момент всичко се обръща с главата надолу за момент - откривателите към този момент считат, че картофите могат да се трансфорат в „ скрито оръжие " в битката с наднорменото тегло, написа Daily Mail.
Да, звучи необичайно, само че има известна логичност в сходно изказване. Учените са употребявали за новите си открития един базисен факт - че хората могат да изядат извънредно количество храна с еднообразно тегло (порция), без значение от това какъв брой калории съдържа. Според съавтора на проучването професор Кандида Ребело, диетолог в Pennington Center for Biomedical Research в Батън Руж, мощен метод за намаляване е да се употребява тази характерност на човешкото хранене. Картофите са плътни и богати на въглехидрати, вследствие на което човек се засища по-бързо и не приема повече калории, в сравнение с би могъл.
Известно е, че в 100 г картофи има към 80 kcal - това е два пъти повече, в сравнение с в морковите или броколите, само че доста по-малко, в сравнение с в ориза, пастата или хляба. Важно е обаче да запомните, че методът на готвене, несъмнено, играе роля - уви, няма да можете да ядете чипс или пържени картофи и да отслабнете, само че не би трябвало да се отказвате от картофено пюре, варени или печени картофи.
Чрез прибавяне на по-тежки, по-нискокалорични храни към хранителния режим, споделя Ребело, можем да понижим приема на калории. В своето изследване откривателите наблегнали не върху намаляването на порциите на участниците в опита, а в понижаване на наличието на калории посредством прибавяне на картофи.
Например те заменили малко месо в порцията с картофи. Човекът се засищал по-бързо, а от време на време даже не дояждал порцията си. Всъщност новото изследване демонстрира, че е допустимо да се борим с наднорменото тегло без доста старания.
В опита взели участие 36 души на възраст от 18 до 60 години - с наднормено тегло, затлъстяване или предразположени към диабет. Проучването траяло 8 седмици. Хората  получавали за обяд и вечеря 85 г месо или риба и 57 г картофи или бобови растения с самун, ориз или тестени произведения. Обърнете внимание, че и двете диети включват огромно количество зеленчуци и плодове, само че субектите са помолени да заменят 40% от месото в диетата с картофи или бобови растения.
По време на опита тези, които ядяли картофи за обяд и вечеря, ги консумирали във тип на пюре, салата (варени) или печени, само че нарязани на тънки филийки. Консумиращите картофи, изгубили приблизително 5,8 кг, до момента в който тези, които ядяли бобени култури, отслабнали приблизително с 4 кг. Всички участници в опита отчели усъвършенстване в равнищата на инсулиновата си устойчивост. 
Според Ребело в своето проучване тя и сътрудниците й са съумели да оправдават картофите - първо, картофът не оказва негативен резултат върху равнищата на кръвната захар, и второ - оказва помощ за намаляване.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР