от COVID-19 е довела до масова употреба на антибиотици, в

...
от COVID-19 е довела до масова употреба на антибиотици, в
Коментари Харесай

Коронавирусът ускори появата на супербактерии

от COVID-19 е довела до всеобща приложимост на антибиотици, вследствие на което от ден на ден бактерии мутират и стават резистентни на съществуващите медикаменти за битка с тях, предизвестяват в редакцията на испанския народен всекидневник El Pais в публикация, отдадена на Глобалната седмица на осведомеността за битката против микробите, която стартира в четвъртък.

„ Мадридското студио, където е сниман филмът „ Жени на ръба на нервозен срив “, се намира единствено на няколко метра от офиса на Кристина Муньос, само че тя не наподобява нервна, макар обстоятелството, че нейната работа не е комедия, а по-скоро сюжет на филм на ужасите. Муньос е съдиректор на Националния проект против антибиотичната устойчивост, испанската самодейност, която се пробва да спре една от най-големите закани за човечеството. Антибактериалните медикаменти стопират да работят, със скорост, която в този момент се форсира от несъразмерната и неправилната им приложимост по време на пандемията от COVID-19. Ученият ви приканва да си визиите всекидневието без , един застрашителен свят, в който всяка зараза може да бъде смъртоносна. Без цезарово сечение, без трансплантации на органи, без интервенции на менискус, без промяна на тазобедрената става “, добавя организация Фокус.
Доц. Снежина Михайлова: Абсолютно несъмнено е, че съществуването на антитела потвърждава прекарана зараза
" Няма към момента научни данни за равнище на защита на антителата. Това, което обаче е безусловно несъмнено е, че съществуването на антитела доказв...

„ Това би било крачка обратно от съвсем 100 години прогрес в медицината “, предизвестява Муньос. „ Ще се случат неща, за които даже не се сещаме, като дете да падне, да си отвори коляното, да го заведе в болница и лекарят да ви каже, че няма какво да направи, че доста съжалява “, изяснява ученият. Срещу някои бактериални болести - като пневмония, туберкулоза, гонорея и салмонелоза - към този момент са изчерпани ефикасните лекувания. Химиотерапията, която благоприятства микробните инфекции при пациенти с рак посредством намаление на защитните му сили, също би била високорискова процедура при липса на антибиотици. „ Ще спрем да лекуваме хора, само че и животни. Няма да можем да произвеждаме здравословна храна ”, предизвестява Муньос. Към завръщащите се заболявания от XIX век би трябвало да добави и глади, безапелационна е тя.

Доклад, направен за английското държавно управление, предизвестява още през 2016 година, че резистентните към медикаменти микроби - изключително бактериите - към този момент убиват 700 000 души всяка година на планетата и че през 2050 година може да има 10 милиона смъртни случая, повече от тези, породени от рак. Микробиологът Бруно Гонсалес Зорн предизвестява, че COVID-19 е влошил тихата пандемия от . „ 10-те милиона смъртни случая може да не настъпят през 2050 година, а през 2040 или 2030 година “, предизвестява той.

Бактериите се развъждат на всеки 20 минути и от време на време претърпяват разновидности, които са щит против антибиотиците. И най-тревожното е, че те могат да предадат тези нови гени за устойчивост на други близки бактерии, даже от други фамилии. „ Сякаш узнавам немски език и ви предавам качествата “, изяснява Гонзалес Цорн, професор във Факултета по ветеринарна медицина в университета „ Комплутенсе “ в Мадрид. Колкото повече антибиотици се употребяват, толкоз повече бактерии се развиват, с цел да им се опълчват.

Гонсалес Цорн удостоверява, че се образува „ съвършена стихия “ и демонстрира данни от испанските лечебни заведения по време на първата вълна на ковид. От февруари до март 2020 година използването на азитромицин се е нараснала с 400%, антибиотик, употребен обезверено, ако работи и против вируса SARS-CoV-2. Консумацията на доксициклин се е нараснала с 517%. В Испания тези равнища бързо се върнаха към естественото си положение, само че продължиха да се развиват в други райони на света, като Латинска Америка. „ По време на пандемията бяха употребявани толкоз доста карбапенеми [вид антибиотици], че в някои страни, като Чили, имаме равнищата на устойчивост, които чакахме да записваме през 2030 година Ускорихме процеса с 10 години. Много сме разтревожени “, признава откривателят.
Белгийски отчет: Маските може да са канцерогенни, Европейски Съюз счита, че няма задоволително доказателства
Властите на Европейски Съюз споделят, че няма безапелационни доказателства за риск от рак от синтетичните маски за лице и приканиха хората да продължат да...

Микробиологът е един от 15-те членове на интернационална група учени, основана неотдавна от Световната здравна организация (СЗО), с цел да разпознава кои антибиотици са от значително значение за човешкото здраве, за да се ограничи използването им, тъй че да продължат да работят. Тези медикаменти са като Групата за специфични интервенции (GEO), елитното звено на Националната полиция. Ако са нужни и не работят, след тях няма да има нищо. Те са последна инстанция. И карбапенемите са тъкмо един от тези последни патрони, изяснява изданието.

Европейският офис на СЗО издаде сигнал през февруари: „ Нека не разрешаваме рецесията с COVID-19 да се трансформира в злополука с антимикробна устойчивост “. Но в някои страни сюжетът към този момент е вцепеняващ, обобщават в редакцията на вестника.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР