От Брендън О'Бойл(Ройтерс) - Международните упреци нараснаха в събота относно,

...
От Брендън О'Бойл(Ройтерс) - Международните упреци нараснаха в събота относно,
Коментари Харесай

Международната реакция нараства след отнемане на имунитета на новоизбрания президент на Гватемала

От Брендън О'Бойл

(Ройтерс) - Международните упреци набъбнаха в събота по отношение на, съгласно наблюдаващите, опити да се употребява политизирана правосъдна система, с цел да държи новоизбрания президент на Гватемала Бернардо Аревало отвън длъжността.

Прокурор от канцеларията на основния прокурор на Гватемала в четвъртък взе решение да лиши Аревало от имунитета му против наказателно гонене, обвинявайки него и неговия вицепремиер в съучастничество в поглъщането на университет в столицата предходната година.

Аревало, претендент против корупцията, определен със редуциране през август, назова хода на прокурора „ безусловно противозаконен “.

В В изказване в събота Междуамериканската комисия по правата на индивида и нейната работа на специфичния докладчик за свободата на изложение осъдиха „ непрестанните непозволени дейности и интервенция “ на прокуратурата.

„ Те заплашват демократичния ред, настоящия президентски временен развой и самостоятелното и групово практикуване на цивилен и политически свободи в страната ", се споделя в изказването.

По-рано в събота почитан чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати Брайън Никълс осъди канцеларията на основния прокурор " злонамерено искане " да лиши Аревало и определения от него вицепрезидент Карин Ерера от имунитет в обява в обществените медии.

Също в събота Демократичната самодейност на Испания и Америка (Grupo IDEA) разгласява писмо, подписано от 29 някогашни държавни глави от Латинска Америка и Испания, осъждащи „ преследването “ на Аревало и Херера, което има „ многократната и ясна цел да попречва суверенната воля на гватемалците, към този момент изразена посредством свободни избори “.

Главният прокурор на Гватемала Консуела Порас, упрекната от държавното управление на Съединени американски щати в корупция, е почнала наказателно следствие против Аревало, както и против неговата лявоцентристка партия Seed Movement още преди избирането му.

(Доклад от Брендън О' Бойл; Редактиране от Chizu Nomiyama)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР