От близо 20 години у нас се знае, че в

...
От близо 20 години у нас се знае, че в
Коментари Харесай

Коментар | А може ли да има независимо разследване на покушение срещу главния прокурор?

От близо 20 години у нас се знае, че в България няма механизъм за без значение и обективно следствие на основния прокурор. Европейският съд в Страсбург установи това малко по-късно - чак през 2009 година по делото " Колеви против България ", само че тук у нас това стана мъчително ясно още до момента в който Никола Филчев беше основен прокурор и макар обществените обвинявания, че той има съпричастност към най-малко две убийства, това в никакъв случай не беше разследвано. Дори и откакто мандатът му свърши и на негово място пристигна Борис Велчев. Така или другояче, казусът с практическата безотговорност на основния прокурор и сега стои като нерешена политическа задача, която спъва влизането на България в " Шенген ", приемане на средства по проекта за възобновяване, стои на фокуса на мониторингът на Съвета на Европа и т.н.Събитията от последните дни и месеци обаче слагат и един различен въпрос - може ли в България да се организира без значение, обективно и дейно следствие на нападение против основния прокурор. По принцип то би трябвало да бъде осъществено от Националната следствена работа, която е йерархично подчинена на основния прокурор, под управлението на наблюдаващи прокурори, които са подчинени на основния прокурор. Дали те ще проверяват обективно и независимо случилото се, тъй че да стигнат до истината, без значение каква е тя?

От близо 20 години у нас се знае, че в България няма механизъм за без значение и обективно следствие на основния прокурор. Европейският съд в Страсбург установи това малко по-късно - чак през 2009 година по делото " Колеви против България ", само че тук у нас това стана мъчително ясно още до момента в който Никола Филчев беше основен прокурор и макар обществените обвинявания, че той има съпричастност към най-малко две убийства, това в никакъв случай не беше разследвано. Дори и откакто мандатът му свърши и на негово място пристигна Борис Велчев. Така или другояче, казусът с практическата безотговорност на основния прокурор и сега стои като нерешена политическа задача, която спъва влизането на България в " Шенген ", приемане на средства по проекта за възобновяване, стои на фокуса на мониторингът на Съвета на Европа и така нататък

Събитията от последните дни и месеци обаче слагат и един различен въпрос - може ли в България да се организира без значение, обективно и дейно следствие на нападение против основния прокурор. По принцип то би трябвало да бъде осъществено от Националната следствена работа, която е йерархично подчинена на основния прокурор, под управлението на наблюдаващи прокурори, които са подчинени на основния прокурор. Дали те ще проверяват обективно и независимо случилото се, тъй че да стигнат до истината, без значение каква е тя?

На доктрина след още няколко години е допустимо политиците да се чудят по какъв начин да изпълнят ново решение на Съда в Страсбург, което споделя, че в България не може да има обективно следствие на закононарушение против основния прокурор, когато то се организира от негови подчинени. И това е довело до нарушаване на човешки права.

Проблемът стана забележим още преди месец, когато отпред, несъмнено, с основния прокурор, с цел да опише по какъв начин началникът им по " административна линия " Иван Гешев е обект на заплашителен скрит план. И този скрит план е потвърден с няколко хвърчащи листчета с напечатан текст и няколко флашки с подслушани диалози, в които няма нищо значително (освен в случай че не се счита за закононарушение Гешев да бъде охарактеризиран като " тъпънар ", който би трябвало да бъде свален от поста на основен прокурор).
Реклама
После се оказа, че тримата уличени като заговорници против основния прокурор са упрекнати в действителност за изнудване и държане на опиати, освен това с много съмнителни доказателства. От тях двама са арестувани и един, забягнал в Испания, и не предстои на правосъден надзор. Тезата за основния прокурор като жертва на скрит план обаче остана да се подмята в общественото пространство и в този момент се употребява, с цел да се опровергават причините на всички, които считат наличието му на този пост за нетърпимо, тъй като не дава отговор на критериите за тази позиция и употребява пълномощията си за политически рекет.

В понеделник се случи следващото събитие, което сложи още веднъж въпроса може ли да има без значение и независимо следствие на нападение против основния прокурор. Топ новината на деня, която по обяд засенчи всички други събития, стана информацията за атентат против кортежа на основния прокурор - Колкото и да е необичайно и нелицеприятно да се каже, само че доста хора признават, че първата им мисъл е за инсценировка. А последвалите събития и комплицирани пояснения единствено ускориха това чувство.

Най-точно го изрази адв. Михаил Екимджиев пред " Капитал ": " Никой, с изключение на Гешев, няма интерес да инсценира нападение, откакто знае, че е въпрос на малко време елиминирането му по юридически път ". Целият ни доскорошен опит сочи, че това е един зле скърпен сюжет, прибавя той.

Обяснимо, първичната информация, идваща от Министерство на вътрешните работи, беше нищожна. След това обаче, пред камерите се изправи зам. основният прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов, която работа ще проверява атентата, дипломиран като терористичен акт, и сервира на публиката цялостна версия за случилото се: " извънредно професионално квалифицирано нападение ", " извънредно мощен гърмеж ", провокирал огнен дирек с височина 4-5 метра и оставил кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър от близо 3 метра, бомбата с огромен тротилов еквивалент - към 3 кг, а в нея имало и осколки. Само бронираната кола избавила Гешев и останалите от съдбовен излаз, сподели Сарафов и повтори на няколко пъти с впечатляваща решителност, че задачата е била основният прокурор да бъде погубен, а не просто сплашен.
Реклама
След това изказване на Сарафов, като че за следователите в Национална следствена служба не остава доста работа, закононарушението наподобява съвсем разкрито. А през днешния ден и вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че имало обвинени в опита за атентат по следствието, което се управлява от прокуратурата.

Разбира се, че към сходни закононарушения би трябвало да се пристъпва " с нужната съвестност, като към безусловно действително осъществено деяние ", както споделя Иван Демерджиев. " Достатъчно съществено е това деяние и целият запас на страната сега е впрегнат да противодейства оптимално дейно, да се стигне до причинителите и до поръчителите на това деяние ", сподели той през днешния ден.
Прокурори и правосъдни чиновници протнестират пред Съдебната палата в отбрана на Иван Гешев.
Междувременно във вторник прокурори и правосъдни чиновници стачкуваха против опита за нападение на основния прокурор Иван Гешев - десетки магистрати в червени тоги и военни прокурори с черни униформи се подредиха на стълбите пред централния вход на Съдебната палата, а на въпроса против какво стачкуват, говорителката на прокуратурата Сийка Милева изясни, представена от " Дневник ": " Свидетели сме на дългогодишна война против прокуратурата, водена с компромати, медийни офанзиви и изявления, с писането на лобистко законодателство и с организирането на улични митинги ". И добави, че Гешев от дълго време предупреждавал, че против него и прокуратурата се води война от политици, публицисти и олигарси. Излиза, че професионално квалифицираният терористичен акт (по Сарафов) е дело на публицисти, законодатели и протестиращи (по Сийка Милева). Или какво?

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов по същото време допусна, че прокуратурата е объркала сметките на някои хора и това е повода за атентата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР