От бивша колония до водеща държава в света! Днес Сингапур

...
От бивша колония до водеща държава в света! Днес Сингапур
Коментари Харесай

Ето как Сингапур победи бандитите и корупцията и се превърна в икономическо чудо:

От някогашна колония до водеща страна в света! Днес Сингапур е една от най-богатите и красиви страни в Азия. Как го е постигнала? Основната роля е на Ли Куан Ю, който е първият министър председател на страната след приемането на самостоятелност и ръководи от 1959 го 1990 г. 

През 1965 година БВП-то на глава от популацията е $400 (2,5 пъти по-малко от сегашен Таджикистан), през 2018 година тя към този момент е в ТОП 3 по Брутният вътрешен продукт на света.

Разказваме ви какви управнически решения помогнаха на държавното управление на Ли Куан Ю да реализира това, което през днешния ден се назовава Сингапурско икономическо знамение.

Тайната на триумфа на Ли е, че той бил правилен на правилата си.

„ Създадохме Сингапур безусловно от нищото. Започвайки със 150 души в оскъдно рибарско населено място, построихме един от най-големите градове в света на два градуса от екватора. В такава непосредственост до екватора е имало единствено още една цивилизация – маите на полуостров Юкатан “, по този начин ръководителят на Сингапур разяснява просперитета на страната си.

Унищожаване на корупцията

„ Ако силата на страната, която управляваме, се употребява не за възстановяване на живота на болшинството, а за напълване на джобовете на малцинството в йерархията на властта, то неприятно ни се написа “, споделя Ли Куан Ю.

Той бил твърдо решен да отстрани корупцията: „ Ако желаете да успехите корупцията, би трябвало да сте подготвени да изпратите приятелите и фамилията си в пандиза. “

От първите дни на работата си като държавен глава Ли Куан Ю се придържа към правилото, че законът е идентичен за всички. Търсенето на нарушавания било еднообразно за всички, без значение от обществено състояние, служба, финансови благоприятни условия, персонални и фамилни връзки и други

Без значение кой бил заловен в нарушаване, изключения нямало. Когато огромните служители били хващани в корупция, в най-хубавия случай се сбогували с държавната работа вечно.

Осъдените за изключително тежки закононарушения, в случай че имали време, бягали от страната. Тези, които нямали време, били пращани в пандиза.

В записките си „ История на Сингапур: от Третия свят към Първия “ Ли Куан Ю отбелязва, че корупцията в Азия е била всекидневие от епохи. Днес Сингапур непроменяемо остава в ТОП 10 на международните ранглисти на страни с минимални равнища на корупция.

Жестоката битка с корупцията помогнала за ограничение на триадите. Така се назовават ​​мафиотските групировки в Югоизточна Азия, чиято роля в живота на множеството страни в района е голяма. Сингапур няма този проблем.

По отношение на бизнеса, едни и същи правила на играта в Сингапур значат, че всички предприятия работят при равни условия, няма отстъпки или бариери пред локалния или задграничния бизнес.

Мотивиране на хората

Ли Куан Ю противодейства на корупцията освен с сопа, само че и с морков. И в това време решил казуса с дефицита на личен състав в държавните организации, с който се сблъскал от първите си дни в кабинета на министър-председателя.

На претендентите за висши позиции в държавното управление на Сингапур били препоръчани заплати на равнището на висшия мениджмънт на огромни частни корпорации.

Най-високоплатените юристи били назначени за съдии. Предложен им бил още по-висок приход. Заплатите на съдиите в Сингапур възлизат на стотици хиляди долари годишно. А през 1990 година доближават 1 милион $.

Ли Куан Ю желал да изпълни страната с умни хора, които са способни да учат. „ Беше доста значимо да научим децата си да мислят “, споделя той.

Министър-председателят направил всичко допустимо задграничните компании да извърнат внимание на страната му. Той желал другите страни да разположат бизнеса си в Сингапур и да обезпечат работа на хората.

Наред с възходящите заплати на елементарните жители били препоръчани непарични мотивации: висококачествено и налично обучение, медицина, жилища.

Ли Куан Ю обърнал особено внимание на жилищния въпрос.

Колкото по-лесно е за един елементарен жител да си купи апартамент, толкоз повече ще обича родината си, счита някогашният министър председател на Сингапур.

Ли Куан Ю разрешил на сингапурците да харчат част от пенсионните си спестявания за покупка на жилище.

А когато търсенето на нови жилища, които да заменят по-нискокачествените остарели, провокирал растеж в цените на квадратните метри, той предложил на искащите опция – не да купуват нов апартамент, а да подобрят положението на действителен с помощ от дотация от страната.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР