От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува

...
От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува
Коментари Харесай

От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува до там в следващите десет дни

От българското посолство в Израел приканиха да не се пътува до там най-малко в идващите десетина дни, до момента в който се види по какъв начин ще се развие войната. Няма плануван нов държавен полет за евакуация на български жители, тъй като няма такава нужда все още, заяви в " Денят стартира " Славена Гергова, дипломат на Република България в Държавата Израел.

" Към момента опциите за овакантяване на Израел както за овакантяване на българските жители, по този начин и за останалите задгранични жители са две. Едната е през летище Бен Гурион в Тел Авив. То продължава да работи, въпреки и с стеснен брой полети. Има компании, които преустановиха да летят от и до Израел. Има и компании, които усилиха броя на полетите си, с цел да могат да дадат опция от една страна на непознати жители да изоставен Израел и от друга - на израелски жители, които се намират в чужбина да се върнат в родината. Вторият метод за овакантяване на страната е от пристанището в Хайфа. Там има работеща ферибот линия, която е по направление Хайфа - Ларнака (Кипър) ", изясни Гергова.



Посланик Славена Гергова предизвести, че има доста спекулации по въпроса кои български жители могат да се изтеглят.

" Няма разделяне сред жителите на такива с двойно поданство и на такива единствено с българско. Българските жители са такива за българската страна, без значение дали имат и друго поданство. Начинът, по който се опитваме да приоритизираме жителите е въз основа на това дали са краткосрочно или дълготрайно пребиваващи. Причината е, че хората пристигнали за по-кратък интервал имат стеснен бюджет, пари за нощувки в хотел и изхранване да вземем за пример за избран брой дни, имат здравна застраховка единствено за избран интервал. Тези хора са приоритет, те няма къде да останат в Израел. Втората група хора са непрекъснато пребиваващите в Израел. Те имат дом, работа и тяхната евакуация няма същата неотложност като на краткосрочно бребиваващите ", добави тя.

Посланик Славена Гергова изясни, че не е почнала евакуация на непрекъснато пребиваващите от нито една нация на Европейския съюз. Тя обаче прикани дългосрочнопребиваващите българи в Израел да се записват и да изпратят данните си на посолството, с цел да има действителна визия какъв брой са сънародниците ни там.

Гергова описа за всекидневието в положение на война.

" Човек влиза в някакъв коловоз. Изключително сме изморени. Основно предизвикателство са сирените. Израелската система има извънредно добре направена система за евакуация и укриване в бомбоубежището. Но не би трябвало да си на разстояние, което не можеш да изминеш за минута и половина до бомбоубежището. Проблем, с който се сблъскваме е дефицитът на артикули. В магазине се изчерпват артикули от първа нужда. Хората се презапасяват и има значение и огромният брой резервисти, до които е изпратена повиквателна. Много от услугите включително и доставките са спрени ".

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР