От август водата във Варна ще струва 4,54 лева за

...
От август водата във Варна ще струва 4,54 лева за
Коментари Харесай

От август водата във Варна ще струва 4,54 лева за кубик

От август водата във Варна ще коства 4,54 лв. за кубик. 

Това е нарастване с 1,30 лв. за кубик.

За нарастването водоснабдителното сдружение в морската столица се бори още от предходната година. Спънка се оказва наложения мораториум за нарастване на цените при започване на 2022-ра, който към този момент е изнемощял.
„ Искахме да се повиши цената, защото сме контролирани за цената на водата, а токът е на свободния пазар. До оня ден междинната цена на тока за деня ни е 707 лв.. Сумата от 400 лв. до 700 лв. ни идва като загуба и няма от кое място да ги покрием. Идването на водата от Камчия по гравитачен път не значи, че за нея не използваме ел. сила. Идва до водоемите на града, само че от тях се насочва към други обекти и с цел да се качи на равнищата, на които е належащо, използваме ел. сила, която ни излиза доста скъпо “, разяснява пред Радио Варна шефът на ВиК - Варна Валентин Вълканов.

По думите му цената, която се заплаща, е основно за доставянето на водата.
„ Водоснабдяването няма да се усъвършенства и отсега нататък, тъй като ние не можем да влагаме задоволително. Всички пари, които получаваме от популацията, ги даваме за ток “, показва още Вълканов.

През юни стана ясно, че омбудсманът Диана Ковачева изрично е възразила против нарастването на цената на водата, заложено в ценовите оферти на ВиК - Варна.

Предвиденото нарастване в бизнес проекта на „ ВиК-Варна “ ООД за 2022 година е с 40% повече по отношение на цената за 2021 година, т.е. от 3,251 лева /с ДДС/ на 4,548 лева /с ДДС/, като през 2026 година цената на ВиК услугата се планува да скочи с 66% по отношение на тази за 2021 година - от 3,251 лева /с ДДС/ на 5,398 лева /с ДДС/.

Общественият бранител напомни и данните от Годишния отчет и относителен разбор на положението на ВиК бранша в Република България за 2020 година, признат с решение на КЕВР от 30 септември 2021 година, според които оценката на Комисията на 6 индикатора за качество на „ ВиК-Варна “ ООД, е „ цялостно несъблюдение “, а за показател „ общи загуби на вода “ е „ неприятно “.
„ Разходите за електрическа сила в бизнес проектите са планувани по услуги и равнища на напрежение на база междинни цени на електрическа сила в лева./МВтч за шестмесечие – от м. юли до м. декември 2021 година, т.е. включва и интервал, през който фирмите са били обезщетени, само че това не е взето поради или най-малко не излиза наяве. В тази връзка е и общественото изявление от 21.05.2022 година на вицепремиера и министър на финансите, че покачването на цената на водата не е обвързвано с енергоизточниците, а с ръководството на ВиК бранша, което следва да бъде деликатно преценено от КЕВР “, написа още в мнението си омбудсмана.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР