От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено

...
От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено
Коментари Харесай

АОБР с предложения за спешни мерки

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, икономическия министър Корнелия Нинова, обществения министър Георги Гьоков и енергийния министър Александър Николов.

От АОБР оферират незабавни ограничения по отношение на войната в Украйна. Публикуваме позицията без редакторска интервенция:

" УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) приветства бързите и координирани дейности на българското държавно управление в отговор на рецесията в Украйна, в това число решенията в региона на усилване на киберсигурността, основаването на обединен информативен портал и подхванатите незабавни съвещания с нас за по-нататъшни дейности. Именно в тази посока предлагаме нашето интензивно присъединяване при преодоляването на филантропичната рецесия, като заявяваме, че българският бизнес e подготвен да наеме на работа украински жители, които потърсят и получат протекция от Република България.

На база на предходни изследвания, разбори на равнището на безработица и трендовете на пазара на труда, като се вземе поради равнището на обучение и подготовка, считаме, че на пазара на труда биха могли да се наемат към 200 хиляди украински жители.

Обръщаме внимание, че съгласно настоящите нормативни условия, лицата в процедура по даване на интернационална протекция имат правото да работят 3 месеца след подаване на молбата за протекция по член 29 (3) от Закон за убежището и бежанците. Предлагаме българското държавно управление да създаде целева стратегия, ориентирана към понижаване на периодите за приемане на бежански/хуманитарен статут за украински жители, която да работи за стеснен интервал от време, като разреши естествени условия на живот и труд на украинските жители. Подобна стратегия може да поддържа и работодателите, осигуряващи претовареност на тези лица, като поема част от средствата за издръжката за избран интервал от време. Изграждането на база данни по специалности и умения на тези лица ще разреши по-лесното им консолидиране на пазара на труда.

Успоредно с ограниченията за справяне с филантропичната рецесия, настояваме и за две незабавни антикризисни ограничения:

I. Предприемане на ограничения за преодоляване на тежката обстановка на пазара на електрическа сила и попречване на енергийна рецесия, чрез:

- Създаване на предпоставки за удължение на периода на деяние на обезщетенията на потребителите на електрическа енергия на свободния пазар за цените на тока за месеците април – юни;

- Синхронизиране на работата на КЕВР, МЕ, КЕ за ново ценово решение след мораториума (около 5% нарастване е постижимо и поносимо);

- Работа на оптимални обороти на държавната енергетика и следените от нея поколения (ТЕЦ1 и ТЕЦ3 в МИ), НЕограничаване на износа и потребление на облагите за компенсиране на потребителите на електрическа енергия и газ в страната;

- Бързо приемане на облекчения (уведомителен режим) на административните процедури при създаване на ВЕИ-та единствено за лично потребление;

- Спиране на продажбите от Чирен, запасяване с горива;

- Настояване пред Европейска комисия за краткотрайно контролиране на пазара на СО2-квоти (нови излъчвания, фиксиране на цени, премахване на финансови институции като купувачи).

II. Предприемане на ограничения за подкрепяне на българските компании от загубата на интернационалните пазари и затруднени превози връзки:

- Увеличаване на каузи на директната поддръжка на предприятията в Националния проект за възобновяване и устойчивост;

- Финализиране на договарянията с Европейска комисия по оперативните стратегии за интервала 2021-2027, като също се ревизира и доста понижи делът на финансовите инструменти;

- Използване на потенциала и инструментите на Българската организация за вложения и Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия за подкрепяне на браншовете, които търпят най-големи загуби от затварянето на интернационалните пазари, посредством начинания за диверсифициране на износа и нахлуване на нови пазари;

- Съдействие за обезпечаване на различни транспортни връзки към зони, близки до военния спор.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Натрупващите се спешни обстановки и възходящите провокациите изискват координирани и бързи дейности, и демонстрират потребността страната да работи в непрестанен разговор и синхрон с бизнеса, в което ние сме благонадежден и виновен сътрудник ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР