Противниците на Лукашенко се обединяват, планират паспорти „Нова Беларус“

...
От Агнешка Пикуличка-ВилчевскаВАРШАВА (Ройтерс) – Противниците на президента Александър Лукашенко
Коментари Харесай

От Агнешка Пикуличка-Вилчевска

ВАРШАВА (Ройтерс) – Противниците на президента Александър Лукашенко в изгнание се срещнаха в Полша в неделя, в навечерието на третата годишнина от техните неуспешни следизборни протести, за да покажат единство и да планират стратегия, включително издаването на паспорти на „Нова Беларус“.

Създаден през август 2022 г. от Светлана Цихановская, самопровъзгласилото се правителство в изгнание отвори повече от 20 алтернативни посолства и информационни центрове в чужбина.

Цихануская, 40 г., бивша учителка по английски, която избяга, след като се кандидатира срещу Лукашенко на изборите през 2020 г., които критиците нарекоха манипулирани, каза, че опозицията ще търси международно признание за алтернативни паспорти.

Говорейки в хотел във Варшава пред няколкостотин активисти, включително независими медии и граждански групи, Цихановская призова опозиционните сили в чужбина да се обединят и да подкрепят създаването на движение „Нова Беларус“.

„За съжаление, последните три години ни научиха винаги да се подготвяме за най-лошото. Свикнали сме, че най-силното желание не е достатъчно, за да променим една гнила система“, каза тя на втората годишна среща на опозицията след миналогодишната среща в Литва.

„Свикнали сме, че поради политиката на режима нашата мирна Беларус днес се нарича страна-агресор - и се поставя на същото ниво като Русия."

Русия използва съюзника Беларус като стартова площадка за своята инвазия в Украйна.

„ЗАПАЗЕТЕ ИДЕНТИЧНОСТТА“

Цихановская каза, че опозицията организира инициативи за насърчаване на беларускоезичния театър, книгопечатането и образованието.

„Това ни позволява да запазим нашата идентичност – и да предадем нашите национални ценности на новото поколение беларуси“, каза Цихановская.

Русия отдавна е де факто първият език, като използването на беларуския се разглежда от властите като проопозиционен.

Протестите срещу победата на Лукашенко на изборите през 2020 г., която официално беше убедителна, продължиха няколко месеца, преди да бъдат потушени от силите за сигурност, предизвиквайки масово изселване на беларуси.

Историята продължава

Лукашенко управлява Беларус с първо желязо от 1994 г. насам, използвайки силите за сигурност, за да сплашва, бие и затваря враговете си или да ги принуждава да избягат в чужбина.

Съпругът на Цихановская, Сергей Цихановски, е в затвора от 2020 г., след като му беше забранено да участва в изборите че съпругата му оспори вместо това.

(Репортаж от Agnieszka Pikulicka-Wilczewska; Редактиране от Андрю Которн)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР