От агенция Митници“ излязоха с официална позиция, която бе разпратена

...
От агенция Митници“ излязоха с официална позиция, която бе разпратена
Коментари Харесай

Агенция „Митници“: Няма да позволим да ни обвързват с неверни твърдения за дерогацията

От организация „ Митници “ излязоха с публична позиция , която бе разпратена до медиите, във връзка контрола на възбраните и дерогациите за експорт на нефтопродукти у нас.

Оттам обявиха, че ще се опълчват на всички опити митническата администрация да бъде обвързвана с погрешни изказвания в публичното пространство. Публикуваме цялостния текст на позицията им по проблема без редакторска интервенция: 

„ Във връзка със засиления медиен интерес към тематиката за контрола на възбраните и дерогациите за експорт на нефтопродукти, получени от недопечен петрол от Русия, Агенция „ Митници “ внася следните уточнения:

Износът на избрани нефтопродукти, получени от недопечен петрол с съветски генезис, за трети страни се позволява в границите на съгласувани с Европейска комисия квоти за експорт, посочени в Регламент (ЕС) № 833/2014. Износът се реализира на правилото „ пръв пристигнал – пръв обслужен “ до привършване на квотите.

С Решение № 100 от 02 февруари 2023 година Министерски съвет позволи България да изнася избрани нефтопродукти, получени от недопечен петрол с съветски генезис, както за Украйна, по този начин и за трети страни. Т.е. изказванието, че е позволен експорт единствено и само за Украйна е погрешно (чл. 3м, пар. 7, алинея ал. 3 и 4 от Регламент (ЕС) № 833/2014).

Агенция „ Митници “ е основала прецизна организация по ръководство на квотите, включително посредством Публичен указател за свободните количества. Регистърът е наличен на, като придвижването на квотите се регистрира незабавно след реализирането на износа.

Агенция „ Митници “ ежеседмично дава информация на Министерство на външните работи по отношение на количествата изнесени нефтопродукти за Украйна и за трети страни по квоти, за известяван на другите страни членки и Европейската комисия.

Общата квота за експорт на всички типове бензин е в размер на 1 402.4 kt. Количеството, изнесено от 5.02.2023 до 31.10.2023 година за трети страни е 962.9 kt, т.е. доста под тавана на квотата.

Агенция „ Митници “ прави инспекции по отношение на достоверността на износните интервенции посредством запитвания до всички страни на приемане.

Следва да се има поради, че наредбите на санкционния правилник не лимитират износа на нефтопродукти за трети страни, в случай че нефтопродуктите са разнообразни от тези с код КН 2710 (напр. бензин, дизел, керосин и др.), както и такива, които не са получени от съветски петрол (чл.3м, параграф 7, ал.2 от Регламента).

Износът на нефтопродукти за Украйна не предстои на ограничавания, свързани с потреблението на квоти.

Що се отнася до подозренията за заобикаляне на глобите посредством доставки в намерено море (които сами по себе си са свободна комерсиална практика), Агенция „ Митници “ изрично декларира, че в тези случаи прецизно е прилагано санкционното законодателство и износът е разрешаван единствено и само в границите на квотите за експорт. В случай на доставки в намерено море разполагаемостта на съответната квота се понижава с изнесеното количество.

Митническо оформяне и подхванатите организационни ограничения от управлението на Агенция „ Митници “ са в цялостно сходство с европейското и национално законодателства.

Агенция „ Митници “ ще продължи да упражнява засилен надзор, за недопускане на нарушавания по използване на глобите.

Агенция „ Митници “ се опълчва на всички опити митническата администрация да бъде обвързвана с погрешни изказвания в публичното пространство. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР