От 90-те години на миналия век икономичните дизелови автомобили станаха

...
От 90-те години на миналия век икономичните дизелови автомобили станаха
Коментари Харесай

Дизелите се предадоха. В Европа електрическите автомобили вече са по-популярни от дизеловите


От 90-те години на предишния век икономичните дизелови коли станаха доста публикувани в Европа, те се продаваха там по-добре от класическите коли с бензинови мотори. Но пристигна невижданият по двоите размери скандал Дизелгейт и моторите с тежко гориво започнаха бързо да губят известност.

Въпреки това дизеловите модели към момента държат забележителен дял от пазара на нови коли в Европа. Например, съгласно берлинската компания Schmidt Automotive Research, през декември 2021 година в 18 страни от Западна Европа този дял е бил 19% (около 160 хиляди единици).

За дизела обаче това наподобява това е началото на края - защото предишния месец продажбите на електрически транспортни средства за първи път надминаха тези на дизеловите. Електрическите коли съумяха да заемат към 21% от пазара, като от тях бяха продадени общо 176 хиляди копия.



Това е значимо достижение за акумулаторните електрически транспортни средства, само че още по-любопитно е, че хибридните коли съумяха да изпреварят дизелите по продажби още през септември 2020 година Според създателя на Schmidt Automotive Research, Матиас Шмид, неговите данни са „ на 99% доказани “.

Електрическият пробив през декември 2021 година се случи и тъй като в края на годината западноевропейските производители доста деликатно следяха спазването на законово предписаните стандарти за излъчвания в атмосферата, с цел да не бъдат санкционирани - и продажбите на електрически транспортни средства решително набъбнаха.

Данните за декември бяха повлияни и от Tesla, за която е известно, че записва повече транспортни средства в края на тримесечието. Например във Англия предишния месец бяха регистрирани 9 613 електрическия автомобил Tesla Model 3, което съставлява 28% от общите продажби на тези електрически транспортни средства в страната.

Според Матиас Шмид през декември 2021 година точно Tesla стана най-продаваната американска марка в Западна Европа с резултат от 34 700 бройки. Ford диша във врата на Tesla с цифра от 31 800 автомобила.

Статистиката демонстрира още, че до септември предходната година 2.3 милиона дизелови транспортни средства са регистрирани в страните от Европейски Съюз, което е спад от 26% по отношение на 2020 година А записаните електрически транспортни средства са единствено 801 025, което обаче е с 91% повече от миналогодишните резултати. И както проличава, тази наклонност ще продължи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР