От 8 октомври 2020 г. Регионален исторически музей Бургас гостува

...
От 8 октомври 2020 г. Регионален исторически музей Бургас гостува
Коментари Харесай

Изложба „Познато и непознато от бургаския край“ гостува в НИМ

От 8 октомври 2020 година Регионален исторически музей Бургас гостува в Национален исторически музей с изложбата „ Познато и непознато от бургаския край “. Изложбата сплотява три тематики, които разкриват богатото културно завещание на района.
Първата тематика е изложбата „ Българските бежанци в нашата памет “. Чрез осведомителни табла и непокътнати достоверни костюми от фонда на Регионален исторически музей Бургас е показана нелеката орис на нашите сънародници от Източна Тракия, Западна Тракия, Мала Азия и Македония. В изложбата са показани основаването на квартал Сарафово и Бежанският заем от 22.12.1926 година, който страната ни взима за оземляването на преселниците и построяването на т. н. Шаронски къщи в градовете по южното Черноморие.
Втората тематика е отдадена на един неповторим бит, присъщ за Странджа планина – „ Нестинарството – българската магия с огнена жарава “. Автор на изложбата е н. помощник Цоня Дражева (1954-2013), която бе и дълготраен шеф на музея в Бургас. Любителите на античния бит имат опция да видят и да се срещнат с експонати и снимки, свързани с магическия танц, изпълняван и през днешния ден, в нощта на 3ти против 4ти юни в село Българи, общ. Малко Търново. Сред най-известните нестинарки си остава баба Злата, която влизала в жаравата до края на дните си, тъй като нестинарството е магия – магия на огъня, магия да се върви по въглени, магия да се свърже индивида с един различен свят. Самостоятелно изложбата е гостувала в разнообразни точки и райони в страната – Българска академия на науките София, ИМ-Каварна, РИМ-Хасково, ЕМО „ Етър “, РИМ-Шумен, РЕМ-Пловдив и други, представяна е и в Р Полша.
В третата тематика са експонирани достоверни носии от фонда на Регионален исторически музей Бургас, които разкриват многообразието от етнографски и етнически групи, живеещи в Бургаски район. Традиционните женски носии са от Малко Търново, селата Козичино, Факия, Трънак, Есен.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР