От 70-те години на ХХ век е установена практика източногерманското

...
От 70-те години на ХХ век е установена практика източногерманското
Коментари Харесай

Лятото ЩАЗИ се командировала на българското Черноморие да спира бегълци от ГДР

От 70-те години на ХХ век е открита процедура източногерманското Министерство на държавната сигурност, известно като ЩАЗИ, да командирова група от свои оперативни служащи на българското Черноморие, с цел да възпира опитите на източногермански жители да избягат от режима в Източен Берлин през българската граница.

Това разкрива документ от архивите на българската Държавна сигурност, който разгласява онлайн.Той съставлява строго конфиденциален протокол за съдействие по линия на туризма сред поделенията на Министерство на вътрешните работи на Народна република България и Министерството на държавна сигурност на Германска демократична република през 1971 г.Както е известно след построяването на Берлинската стена през 60-те години на предишния век България става една от желаните от източногерманците дестинации по пътя към свободата на запад.Това е по този начин, тъй като в Народна република България източногерманците могат да идват свободно като туристи и отсам да търсят способи да стигнат до свободата.В едно от първите съглашения, които МВР-ДС подписва, е с източногерманското Министерство на държавната сигурност на Германска демократична република. Още тогава ЩАЗИ упорства измежду значимите цели на съдействието да е въздържане на опитите за бягство на източногермански жители през България по туристическия канал. В това отношение Държавна сигурност подкрепя режима на Германска демократична република, в това число и посредством убийства на източногерманци на границата.

От оповестения документ се схваща, че ЩАЗИ е командировало през 1971 година четирима оперативни служащи и трима механически сътрудници на Черноморието.Част от тях са били във Варна, а друга в Несебър. Българската Държавна сигурност им предоставила по мълчалив път нужните жилища, канцеларии и съобщителни връзки в курортните комплекси в „ Златни пясъци “ и „ Слънчев бряг “.Резултатите от протокола е трябвало да бъдат разисквани на среща сред двете страни в Несебър.

 nesebar1.jpg

 nesebar2.jpg

 nesebar3.jpg

 nesebar4.jpg

 nesebar5.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР