От 60-те години на миналия век в Черно море се

...
От 60-те години на миналия век в Черно море се
Коментари Харесай

България е начело на насърчаването на устойчив риболов в Черно море

От 60-те години на предишния век в Черно море се случиха редица трагични промени, които излагат на риск оцеляването на живите морски запаси. Черноморските страни се сплотиха за справяне с тази тежка обстановка и реализиране на резистентен лов на риба в района.

В Световния ден на риболова (21 ноември) Генералната комисия по риболовство за Средиземно море към Организацията по издръжка и земеделие (ГКРСМ на ФАО) приветства последните усъвършенствания в ръководството и опазването на морските запаси в Черно море и отбелязва 50-годишнината от присъединението на България към ГКРСМ.

Ключов бранш за черноморската стопанска система е рибарството, което генерира годишен доход от 350 милиона щатски $, като всяка година се ловят над 350 тона. За да отбрани рибните ресурси, ГКРСМ – районната организация на ФАО за ръководство на риболова, която има нужната подготвеност по отношение на всички морски води на Средиземно и Черно море, започва плана BlackSea4Fish, който провежда механически действия и образования за стандартизиране на методологии и разпространение на данни и шерване на познания в района.

„ Ние би трябвало да продължим да ускоряваме районното съдействие за да насърчим екологичната, икономическата и обществената резистентност на рибарството и аквакултурата в Черно море “, съобщи Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите на България. „ Наша обща отговорност е посредством приемането на ефикасни ограничения за запазване, ръководство и надзор да имаме здрава черноморска екосистема и устойчиви рибни ресурси за днешните и бъдещите генерации “.

„ Благодарение на засилената политическа ангажираност и увеличеното финансиране и приноса на крайбрежните страни, в идващите години чакаме да забележим сбъдване на фантазията за изцяло районно изследване на Черно море “, споделя Абдела Срур, изпълнителен секретар на ГКРСМ. „ Това изследване ще бъде основно за приемане на модерна научна информация, с цел да се формулират препоръки и да се основат съвременни и напредничави проекти за ръководство на района. “

Град Бургас, в България е хазаин на техническото звено на ГКРСМ, което подкрепя съдействието сред черноморските страни, като улеснява разговора по районни въпроси и общи трансгранични провокации, свързани с риболова и аквакултурите в Черно море.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР