От 500 до 1000 лв. е санкцията за укриване на

...
От 500 до 1000 лв. е санкцията за укриване на
Коментари Харесай

До 1000 лв. глоба за укрито прасе

От 500 до 1000 лева е глобата за укриване на нерегистрирани свине от вида заден двор. Това заяви доктор Камен Янков, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните в Пловдив. Той посочи, че досега нито едно незаконно прасе не е намерено в региона на с. Белозем и прилежащите села от община Раковски. Оттам в понеделник стартираха инспекциите на ветеринари, полиция и локална власт по отношение на издирването на незаконни прасета. Във връзка с огнището на африканска чума по свинете, намерено в частното ловно стопанство „ Здравец “, има заповед за заличаване на всички нерегистрирани животни в 20-километровата зона към с. Белозем. Там се намира единствената в региона промишлена свинеферма с над 10 000 животни.

Засилените инспекции не престават и през идващите дни. Те ще обзет поетапно обитаемоте места в общините Брезово, Асеновград, Първомай, Марица, Садово, Стамболийски, Съединение, Хисаря, Кричим, Родопи и Перущица, само че не се знае в каква поредност. Хора, които не са заклали животните си до момента, не е късно да ги записват, с цел да ги спасят, разяснява доктор Янков.

Той посочи, че в случай че се открие живо и нечипирано прасе, се дават 24 часа за доброволното му умъртвяване. При несъблюдение на предписанието следват финансови наказания от 150 до 1000 лева Крайната мярка, до която той се надява да не се стига, е издаване на заповед за влизане в частния парцел, конфискуване и евтаназиране на грухчото. Ако не се успокоят пристрастеностите, това може да се случи в Първомайско. Напрежението е най-голямо в селата Караджалово, Крушево, Градина, Дебър и гр. Първомай. От няколко дни притежателите на свине стачкуват и отхвърлят да заколят животните, като краткотрайно затварят разнообразни кръстовища. Те са призовали омбудсмана Мая Манолова да посети „ горещата “ точка.

Процесът на евтаназиране, само че поради огнището на АЧС, към този момент върви в ловно стопанство „ Здравец “. Около него са сложени табели, ограничаващи достъпа на туристи в региона. Зоната там ще е под карантина 45 дни. След шест месеца пък ще могат да възобновят активността си стопани от регистрирани дребни, междинни и промишлени ферми, инфектирани с рисковия вирус.

Чумата ще вилнее и следващата година

Напълно реалистично е и идната година у нас да не може да се овладее африканската чума по свинете (АЧС) и стопаните да не могат да закупят здрави свине за развъждане. Това предвижда шефът на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. доктор Христо Найденски. Той посочи, че животните, които са преболедували в по-лека форма и са останали живи, са дълги години вирусоносители и това основава причина за разпространяване на вируса и през идващите години. Междувременно шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев предизвести месото от закланите свине наложително да се стерилизира два пъти против рисковото ботулиново отравяне.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР