От 50 години насам това е първият железопътен тунел, изпълнен

...
От 50 години насам това е първият железопътен тунел, изпълнен
Коментари Харесай

За първи път от 50 г.: Изграден е нов жп тунел

От 50 години насам това е първият железопътен тунел, изпълнен в България. Това съобщи министърът на превоза Христо Алексиев, който инспектира лот 1 от железопътен сектор Елин Пелин - Костенец.

Тунелът е с дължина един километър. С напредъка на строителството се срещна и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. България е директна страна за Турция и по време на земетресението се потвърди какъв брой значима е инфраструктурата, с цел да доближат всички тези помощи до Турция, сподели дипломат Секизкьок. Тя означи, че през последната седмица са били изпратени 70 вагона с помощи за потърпевшите хора от земетресението. По думите на дипломат Секизкьок всички тунели, направени от компанията строител и у нас, са останали изцяло изрядни. Фирмата ще направи всичко, което е нужно, с цел да сложи същите условия за добра инфраструктура и в България, сподели дипломат Секизкьок. 
Министър Христо Алексиев разяснява, че се работи и по другите два тунела, чиято дължина е по 6,7 км всеки.

Искам да благодаря на строителя, надзора, възложителя - Национална компания " Железопътна инфраструктура ",  и на всички тези 200 индивида, които работиха непрекъснато, с цел да бъде осъществен този тунел, сподели министър Христо Алексиев. По думите му тунелът е изпълнен в границите на година и половина. 

Алексиев сподели, че най-тежък е двупътният тунел с дължина 6,7 км. Той би трябвало да бъде приключен в границите на три години. Очаква се целият обект да завърши 2026 - началото на 2027 година. 

Джихат Доган, изпълнителен шеф на компанията реализатор, благодари на министъра, служащите и всички служетили в НКЖИ, както и на консултанта на плана. Ще създадем още доста тунелни и железопътни строителства тук, и както дадох обещание и преди този момент, по най-бързия и по най-безопасния метод, това ще бъде изпълнено, увери Доган. 

От Министерство на превоза напомнят, че железопътният сектор Елин Пелин - Костенец е част от плана за рационализация на жп автомагистралата от София до Бургас. Средствата се обезпечават от Оперативната стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ". Проектът обгръща двоен жп тунел с дължина съвсем 7 км, какъвто досега не е имало в България. Ще бъдат построени десетки уреди, измежду които два тунела с по две тръби с обща дължина 1,5 км, пътен надлез и подлез, осем моста и естакади, системи за сигнализация и телекомуникация, нова гара Елин Пелин и спирка " Побит камък ".

Изпълнител е турската компания ДЗЗД " Джен-Дуй жп Елин Пелин ". Стойността на контракта е 498,8 млн. лева без Данък добавена стойност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР