От 4 февруари 2021 г. стартира кампания за закупуване на

...
От 4 февруари 2021 г. стартира кампания за закупуване на
Коментари Харесай

Държавните предприятия ще инвестират до 2 млн. лв. за закупуване на частни горски имоти през 2021 г.

От 4 февруари 2021 година започва акция за закупуване на поземлени парцели в горски територии, благосъстоятелност на физически лица. Средствата на държавните предприятия за закупуване на частни гори доближават 2 млн. лева Целта е към държавните гори да бъдат присъединени дребни горски парцели, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в положително положение от актуалните им притежатели.

Изкупуването ще се прави и от 6-те държавни горски предприятия по новоутвърдени правила. Намалява се оптимално допустимата повърхност на един парцел, както и на сумарната повърхност на парцелите, предлагани от един собственик/собственици, от 50 дка на 30 дка. Това ще разреши закупуването на повече дребни по повърхност парцели. От друга страна, до процедурата ще бъдат допускани и парцели с повърхност под 1 дка, при положение, че такава е площта на парцела при възобновяване на собствеността на притежателите му.

Държавните горски предприятия няма да закупуват поземлени парцели в горски територии, които са били предмет на покупко-продажба или подмяна през последните 2 години, считано към датата на пускане на приема на документи.

С оглед понижаване на финансовата и административна тежест, за притежателите се облекчава процедурата за показване на документи.

Заявления от притежатели или упълномощени от притежателите лица могат да се подават до 7 май 2021 година, както на място в съответното държавно дружество и държавно горско/ловно стопанство по местоположение на парцелите, по този начин и посредством пощата или пощальон.

Поради огромния брой подавани заявки, се удължават периодите за разглеждане на документите, оценяване на парцелите, както и за правенето на оценки от правоспособни оценители.

Припомняме, че досега са извършени две сходни акции през 2016г. и през 2020 година По тях са финализирани покупко-продажби за закупуване на общо 459 парцела с обща повърхност 2819 дка. Тяхната обща стойност е 1 млн. 735 хиляди лв..
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР