От 30 юни до 2 август в курорта Боровец ще

...
От 30 юни до 2 август в курорта Боровец ще
Коментари Харесай

Туберкулозата в центъра на Научна среща на Българското дружество по белодробни болести

От 30 юни до 2 август в курорта Боровец ще се организира Лятната научна среща на Българското сдружение по белодробни заболявания, която ще концентрира вниманието върху малко позабравената инфекция  в изискванията, основали се по време на Коронавирус пандемията.

29.06.2023

От 30 юни до 2 август 2023 в хотел “Рила ” в курорта Боровец ще се състои Лятната научна среща на Българското сдружение по белодробни заболявания (БДББ). По традиция на своите научни срещи Дружеството дискутира настоящи въпроси на белодробното здраве и нови подходи в лекуването на белодробните болести.

Тази година пулмологичната общественост ще са обърне към едно заболяване, което след дълги години на овладяно разпространяване, в последно време се завръща след отшумяването на Коронавирус пандемията - туберкулозата.

Още със основаването си през 1909 година Българското сдружение по белодробни заболявания, зародило като „ Дружеството за битка с туберкулозата “, си слага задачата да изучи това заболяване, да провежда пропагандата на битката с туберкулозата посредством всички вероятни средства и да обезпечи социална профилактика. Няколко генерации отдадени български медици съумяват през годините да осъществят голям пробив в отношението на цялото общество към туберкулозата.

Защо повече от век по-късно приказваме още веднъж за туберкулоза и какви са актуалните средства за предварителна защита и лекуване на подлата болест?

На тези въпроси ще могат да дават отговор участниците в научната среща.

Доц. Диана Петкова, ръководител на БДББ, показва главната посока на научното събитие:

“Поставихме като акцент на Лятната научна среща на Българското сдружение по белодробни заболявания туберкулозата - една зараза, която сякаш малко поизоставихме в последните няколко години около Коронавирус пандемията, която като бумеранг се завръща върху нас.

През последните месеци от разнообразни райони на страната идват обстоятелства, които не сме обобщили към момента, само че те приказват, че заболеваемостта от туберкулоза сякаш има положителен тренд, идват тежки заболели със запуснато заболяване, бацилоотделители. През последните 3 години в хода на Коронавирус пандемията фамилиите живееха затворени в дома си, огромна част от хората от чужбина се завърнаха у нас. Това сътвори условия там, където има туберкулозно заболели, хората да не търсят лекарска помощ или да забавят търсенето й – по една или друга причина – боязън от заразяване в лечебно заведение, недооценяване на признаците, самолечение, или други аргументи. Това усили броя на болните с туберкулоза, непотърсили навреме лекарска помощ. Налага се да се проучва обстановката и да се търси решение благодарение на институциите.

Една от задачите ни в тази научна полемика е да възобновим знанията си, да ги предадем на по-младите сътрудници, които през последните години се вляха в нашето сдружение, да сверим часовника си с новите тактики и подходи за ръководство на тази болест по отношение на ограниченията и самодейностите на Световната здравна организация (СЗО). Искаме също да преброим редиците си, да създадем един обзор на това, което остана от противотуберкулозната мрежа в страната – Белодробните лечебни заведения, Туберкулозните диспансери. Знаете, че в хода на пандемията огромната част от тях бяха преобразувани в структурни звена за лекуване на пациенти с ковидна зараза. Необходимо е да създадем един вътрешен разбор на тази белодробна мрежа като състав, като нужда, като експерти и като проблеми, които да разясняваме. И не на последно място целим да придобием знанието и обсъдим новите благоприятни условия за диагностика и лекуване на мултирезистентна туберкулоза.

Поканили сме специалисти от Министерството на здравеопазването (МЗ) – с нас ще бъдат доктор Мария Тюфекчиева и госпожа А. Янева, които от дълги години управляват и методологично подкрепят   тази активност в Министерство на здравеопазването, с които да разясняваме наболели проблеми, както и да обсъдим тактиката за работа. Борбата с туберкулозата преди всичко е държавна политика, подкрепена и ръководена от СЗО на всички места по света.

Наред с това в научната стратегия на нашия конгрес сме присъединили няколко сесии,  които се организират със съдействието и поддръжката на нашите  сътрудници от фармацевтичните компании които ще ни срещнат с най-новите тактики и подходи за ръководство на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиалната  астма, интерстициалната фиброза и болесттите на белите дробове, характеризиращи се с фиброзиращ фенотип, които са извънредно значими в последните няколко години. Можем да кажем, че там се случват чудеса и се трансформират парадигмата на лекуване и прогнозата на пациентите с сходни болести, изключително в случай че диагнозата е сложена в точния момент.

Голямата част от нашата стратегия сме посветили на младежите, които да намерят своята естрада на този теоретичен конгрес, с цел да показват своите научни разработки и да създадат своя „ прощъпулник “ на научния подиум на Българското сдружение по белодробни заболявания. Подготвили сме една много пъстра и изпълнена с забавни известия научна стратегия, която още веднъж амбициозно сме си сложили задачата да осъществим в границите на два работни дни.

Нашето научно сдружение работи извънредно добре с институциите – както с Министерството на здравеопазването, по този начин и с НЗОК, и със Здравната комисия в Народното събрание. Проблемите на българските пулмолози и на хората с белодробни заболявания не са по никакъв начин леки. В рамките на вероятното и в изискванията, в които живеем и работим, ние се опитваме да ги решаваме. Целите на тази научна среща са свързани с главния проблем, ориентиран към туберкулозата, и по тази причина откакто създадем разбор, ние ще създадем оферти към тези институции.

Ние сме основали организация, с цел да огледаме от наша позиция мрежата от лечебни заведения, лекари, медицински сестри, лабораторни лекари и лаборанти, които работят в това направление, с цел да можем анализирайки данните, да отправим съответните оферти. Естествено, преди този момент е належащо да дискутираме опцията за решение на тези проблеми. Един от главните въпроси е финансирането на лечебните заведения, който към този момент няколко пъти се разисква. Управителният съвет на БДББ и Експертният ръб по белодробни заболявания разискаха тази опция и сме подали съответните документи в Министерството на здравеопазването с оглед усъвършенстване на заплащането на леглоден за лекуването на болен с туберкулозно заболяване.

Съществен проблем е и  това, че работещите с заболели от туберкулоза  лекари и медицински сестри не доближават и разумно застаряват, като междинната възраст на заетите в мрежата е над 60 години в огромна част от противотуберкулозната мрежа. Това изисква да се обърне внимание върху казуса за кадровия недостиг и евентуалната опция за основаване на по-атрактивни за младите експерти условия за труд, с цел да не се окаже, че след няколко години няма да ги има и знанията, и опита за лекуване на туберкулоза, преподаван сполучливо у нас десетилетия обратно. ”

Научната работа на срещата в Боровец стартира в 8:00 на 1 юли 2023 в хотел “Рила ”.

Пълната стратегия на Лятната научна среща можете да откриете в уеб страницата на БДББ -.

Последвайте Facebook страницата на сдружението, за научавате новините ни:
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР