От 30% до 92% от децата в предучилищна възраст страдат

...
От 30% до 92% от децата в предучилищна възраст страдат
Коментари Харесай

Говорът на детето се бави? Тест у дома проверява речника му

От 30% до 92% от децата в предучилищна възраст страдат от разнообразни говорни нарушавания, сочи статистиката. Всички ли имат потребност от логопед?

Защо има от ден на ден деца с говорни нарушавания

През 70-те и 80-те години единствено родителите в огромните градове бяха чували за специалността " логопед ". И множеството се осведомиха за казуса от филмите. Сега всяко 5-о дете в един или различен стадий от живота си се консултира с подобен експерт.

„ Логопедичните нарушавания могат да бъдат разграничени на две огромни групи: условно медицински и обществени “ , обяснява логопедът  Елена Косинова.

Медицински аргументи

Всяка функционалност в нашето тяло (а речта е най-висшата умствена функция) се обезпечава от работата на избрани структури на нервната система. На първо място, мозъкът.

За да може детето да има и да развива вярно речта, то би трябвало да има здрава и зряла нервна система. Ако по време на бременността или раждането бебето е изпитало някои неподходящи фактори, тогава съзряването на бъдещите речеви центрове може да се забави. Сещаме се за това едвам, когато проговарянето на детето закъснее.

Какъв е изводът? Ако детето има проблеми с развиването на речта, би трябвало да се свържете освен с логопед, само че и с детски невролог. Той ще направи обзор и ще каже дали то се нуждае от помощта на доктор или единствено от логопед.

Социални аргументи

Речта се е появила в антични времена като средство за връзка и може да се развива единствено в процеса на другарство. За страдание доста възрастни не схващат в действителност какво тъкмо значи това. И по тази причина припомняме.

В началните стадии речта се развива единствено в процеса на взаимна активност на детето с възрастния. В основата е имитацията, учредена на слухово усещане. С други думи, колкото по-малко и по-рядко възрастните поддържат връзка с детето, толкоз по-голям е рискът от всевъзможни нарушавания и отклонения в говора му.

Разговор или реплика на другарство

Много възрастни ще възразят: да, ние поддържаме връзка с детето си от заран до вечер! Но дали това другарство е качествено? Понякога това е просто реплика. Детето се води в кръжоци и центрове за развиване, учат го на британски, гледа просветителни излъчвания и така нататък Но това не е същинска взаимна активност! Общуването с детето би трябвало да става по подобаващ за възрастта му метод.

Например, от една година то опознава света с дейности. Ако мама му покаже по какъв начин се строи с кубчета, кой похлупак на коя тенджера пасва, в случай че го научи го да качва по стълбите и в това време му споделя какво прави, това ще бъде висококачествена взаимна активност.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР