От 3 до 8 юли в Белене се провежда традиционното

...
От 3 до 8 юли в Белене се провежда традиционното
Коментари Харесай

В Белене се провежда традиционното лятно училище „Защо ни е да помним?“

От 3 до 8 юли в Белене се организира обичайното лятно учебно заведение „ Защо ни е да помним? “. Инициативата се провежда от фондация „ Софийска платформа “ за пети следващ път и има за целда запознае възпитаници и студенти на възраст сред 16 и 24 години с комунистическия тоталитарен режим в България.
По време на едноседмичното учебно заведение се дискутират тематики като демократични полезности, памет, справяне с предишното и смисъла му за сегашното и бъдещето.

Белене и островите към града са едно от най-красивите, само че и най-страшни места в България, тъй като неизбежно ги свързваме с репресивната система на комунистическия режим в България и построения там лагер за насилствен труд.

Чрез лятното учебно заведение се уголемява общността от млади посланици на паметта. Основни акценти в програмата са разликите сред демокрацията и тоталитарните режими, оправянето с предишното и смисъла му за сегашното и бъдещето на страната ни и на Европа.

По време на самодейността младите участници ще научат повече за историята на близкото минало от специалисти и откриватели, ще се срещат онлайн с оживели от лагера в Белене, ще се включат в изложбата „ Четенето през социализма: Германска демократична република и Народна република България “ и ще посетят онлайн лагера „ Белене “ на остров Персин.

Ако желаете да научите повече за работата на фондация „ Софийска платформа “ за съхраняването и популяризираното на паметта за Белене, посетете сайтаhttps://belene.camp/– тук можете да говорите с оживели от лагера или да разгледате виртуалния тур, осведомят от фондацията
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР