От 29 октомври започна дистанционно обучение за гимназистите от цялата

...
От 29 октомври започна дистанционно обучение за гимназистите от цялата
Коментари Харесай

Дистанционно обучение в настоящата му форма изглежда води до големи проблеми за децата

От 29 октомври стартира отдалечено образование за гимназистите от цялата страна. Какво наложи тъкмо тази група възпитаници да премине на този тип образование - причини мъчно се чуха, за! Постепенно по решение на шефовете на учебни заведения и с разрешението на МОН други образователни заведения също минаха към отдалечено образование (ДО). Въпреки многократните уверения, че задачата е да се резервира присъственото образование, на процедура от ден на ден деца минават на отдалечена форма на образование. В някои учебни заведения бяха извършени анкети измежду родителите по отношение на прекосяването към ДО, само че при решение за спирането на присъствения образователен развой резултатите от анкетата не бяха показани измежду причините за решението. Това навежда на мисълта, че по-голямата част от родителите са изразили поддръжката за присъствено образование.
(Не)очаквани компликации
Въпреки че целият втори период на миналата образователна година мина под формата на отдалеченото образование, не всички се оказаха готови за нея. Преди учителите подбираха платформа за онлайн образование съгласно желанията си, а в този момент за всички е определен разновидността MS Teams и тези, които не са работили с него, имат потребност от време да свикнат. Така съвсем седмица след оповестеното начало на ДО за гимназистите нещата към момента се стиковат. По свидетелства на консуматори - учители и родители, това е най-лошият вид от съществуващите платформи. По време на ДО през предходната образователна година множеството употребиха Zoom или Гугъл classroom, които разрешават както обсег на всички възпитаници, които са на линия, по този начин и по-добро качество на връзката. Освен това MS Teams e минимум интуитивната стратегия, създавайки компликации на по-възрастните учители и тези, които не са на " ти " с технологията. Проучване на Института за проучване на образованието отбелязва, че " макар забележителната независимост на избор, която им беше предоставена, за 48% от учебните заведения водещ фактор при избора на платформи са били рекомендациите на МОН ", т.е. MS Teams.
Проблем има и в гимназиите, в които се организират на практика занятия. На въпрос на помислено ли е да се направи изключение за учениците от гимназиален стадий от професионалните гимназии, в които се организира образование по процедура (имайки поради, че през миналата образователна година тези занятия към този момент бяха пропуснати) и направен ли е проект по какъв начин това практическо образование ще се навакса, от просветителното ведомство дадоха отговор: " Опитът от образованието в електронна среда през предходната образователна година сподели, че учениците могат и от вкъщи си да организират на практика занимания, само че това би трябвало в този момент да е единствено в краен случай. Учителите имат към този момент опит в управление на занимания онлайн – по този начин работиха с учениците, които готвиха, кроиха или вършиха чертежи, изработваха разнообразни планове, съгласно специалността, в която се образоват. Практиката се организира на групи и може да се сътвори друга организация със съблюдаване на прецизни епидемиологични ограничения. На места учителите отиват в работилниците, включват компютрите и преподават онлайн на учениците.

При неспособност за работа в действителна работна среда за учениците в дуална форма на образование, може първо да се вземат всички общообразователни и теоретични предмети, а работата в действителна работна среда да се реализира, когато това е допустимо. МОН предложи на работодателите да поддържат учителите и посредством цифрово наличие по съответните специалности, което може да се качва през профилите (акаунтите) на учителите в Националната електронна библиотека на учителите /Хранилище за електронно съдържание/, основана от Министерството на образованието и науката ".
Остава неуреден и въпросът за грижата за психическото положение на учениците, които таман се върнаха към естествения образователен развой, пълноценното другарство с връстници и учители. Преминаването към ДО разочарова децата и оставането вкъщи в зимния интервал сигурно ще се отрази негативно върху душeвността им. На въпрос на дали е създаден проект за оказване на психическа помощ на учениците, а и на техните родители, от министерство на образованието дадоха отговор: " В направените от МОН и Министерство на здравеопазването насоки за образование от разстояние в изискванията на COVID-19 е подложен специфичен акцент върху нуждата от ограничения, които да предотвратят напрежението измежду децата и техните фамилии, както и измежду учителските колективи. Препоръчва се психолозите и педагогическите съветници да обсъдят с сътрудниците си всички протоколи, които ще бъдат прилагани, като всеки би трябвало да осъзнава нуждата от тяхното използване. В случаи на напрежение има процедура да се оказва психическа поддръжка на възпитаници и учители, да се беседва умерено за обстановката и нуждата от съблюдаване на защитните ограничения, предложени от Министерство на здравеопазването (здравно министерство) ".
Очаквани вреди
През септември доцент доктор р, шеф на Клиниката по очни заболявания в " Александровска болница " и доктор на 2020 година, съобщи пред БНР, че единствено за няколко месеца от март до момента се е нараснало късогледството при деца, които са употребили цифрови устройства.
" Не може да пренебрегнем обстоятелството, че отдалеченото образование изисква в допълнение напрежение заради обстоятелството, че децата би трябвало да седят няколко часа на компютър, в огромна част от случаите на цифрови устройства. А точно мобилните цифрови устройства са извънредно рискови. Изключително натоварващи както за зрителната система, по този начин и като цяло за детския организъм ", добави още той.
 Образователният министър е под карантина, не се мисли за всеобщо отдалечено образование Образователният министър е под карантина, не се мисли за всеобщо отдалечено образование
Образователният министър Красимир Вълчев е карантиниран за 10 дни. Причината – среща с доказано болен. Може би на следващия ден ще ми излез...
Друг отрицателен фактор е настъпващата зима, която в допълнение лимитира опциите за придвижване на децата. Докато в учебно заведение детето е облечено и обуто и може да излезе за малко на открито, в домашни условия междучасието не е задоволително, с цел да може ученикът да се облече и обуе, с цел да глътне въздух.
Родители споделят, че от часовете, прекарани пред екрана, доста от децата усещат неразположение. Повечето от тях употребяват екрана на телефон и таблет, чието малко пространство основава спомагателни старания за взиране. Не всички семейства имат опцията да обезпечат компютър с задоволително огромен екран за децата си. Но даже и да го има, вредата за детския организъм остава. Дори в трудовото законодателство са разказани положения за отговорностите на работодателя да обезпечи медицински прегледи и очила за служащите, работещи с видеоекран.
За никого не е загадка, че ДО не може да размени като успеваемост присъственото обучение. При някои възпитаници от по-малките класове продължителността на образователния час е 30 минути. Това понижено време, в допълнение влошено от негативите на електронната форма на образование, в допълнение ще утежни качеството на образователния развой.
В проучването " Оценка на въздействието на образованието от разстояние в електронна среда или други неприсъствени форми върху успеваемостта на учебното обучение " на Института за проучване на образованието " данните демонстрират, че родителите по-скоро не са съгласни с това, че децата им са успявали да усвояват образователния материал в същата степен, както при присъствените форми на обучение…

 Родителски организации с отворено писмо в поддръжка на присъственото образование в учебните заведения Родителски организации с отворено писмо в поддръжка на присъственото образование в учебните заведения
Редица наставнически организации изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на образованието Красимир Вълчев и здравния...
Ясно се обрисува незадоволителна успеваемост на усвояването на материала в началните класове. Най-голям е делът на родителите на петокласниците, които считат, че детето им е изоставало с ученето на материала по отношение на това, което би научило в образователните часове в учебно заведение.

Родителите по-скоро не са съгласни с това, че децата им са успявали да усвояват образователния материал в същата степен, както при присъствените форми на образование. Преобладаващ дял от тях или 58% са скептични по отношение на това дали образованието от разстояние е съумяло да реализира същата успеваемост на ученето на техните деца от позиция на усвоения материал, както при присъственото обучение… Данните демонстрират, че за 35% от родителите ученето на детето им по време на образованието от разстояние е било пълноценно. На противоположното мнение са по-голяма част (47%) от родителите. Само 29% от родителите считат, че образованието от разстояние има повече изгоди, в сравнение с дефекти ".
Може би по тази причина страни като Германия и Франция, които постановиха нови по-строги противоепидемични ограничения, не стопираха децата от учебно заведение.
Възможни разновидности за ограничение на вредите
 Директорите ще вземат решение по кое време ще се учи отдалечено Директорите ще вземат решение по кое време ще се учи отдалечено
Училищата ще могат да минават към отдалечено образование в електронна среда по предложение на техните ръководители. Това планува само че...
Вече се заприказва за концепцията за периодично повтаряне на деца или класове, които да имат присъствено образование. Възможен ли е вид, в който една седмица едни възпитаници да имат присъствено образование, което да се предава онлайн за останалите?
Ако въпреки всичко отдалеченото образование се резервира евентуално е добре да се намерения дали да не се ограничи броят на часовете, на които децата да „ участват ” отдалечено, с цел да се понижи натоварването от времето, прекарано пред екрана. Това би могло да се случи, като се направи преценка при кои предмети най-вече се изисква „ присъствено ” ДО.
Засега отдалеченото образование е планувано да продължи до 12 ноември. Едно е несъмнено - дотогава ще е мъчно, в случай че продължи и след него – последствията за просветителния развой, здравето и душeвността на децата ще са непредвидими.
Може би не е надалеч времето, когато ще се появят първите искове от страна на родители за: дискриминация (защо учениците минават на ДО, а детските градини не престават да работят), неосигуряването на механически средства за провеждането на ДО в домашна среда, неосигуряването на очила за видеоекран, вреди нанесени върху здравето на детето от прекараното време пред екран, неналичието на задоволително придвижване, въздух, вредите върху душeвността, породени от спирането на обществения контакт със съучениците и други
И това не е опасност, това не е безнаказаност към компликациите, които изпитват всички в изискванията на пандемията, а предпазен взор върху бъдещите последствия, тъй като деца и бъдеще са едно и са най-важното.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР