От 24 април България спира вноса на храни от Украйна,

...
От 24 април България спира вноса на храни от Украйна,
Коментари Харесай

От 24 април България спира вноса на храни от Украйна

От 24 април България стопира вноса на храни от Украйна, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев.

„ България последва образеца на други страни - Полша, Унгария, Словакия, с опасенията, че нашият пазар е в действителност задоволително пренаситен. Имаме продукция за няколко милиарда, за която в случай че не вземем спомагателни ограничения, мъчно ще осъществяваме и ще търпи доста съществени загуби. Коридори, които към този момент са спрени, още веднъж ще бъдат пренасрочени към Румъния и след това към България “, уточни земеделският министър. Той посочи, че страната ни ще резервира преноса на артикули от Украйна за трети страни.

" Когато една страна има проблем, целият Европейски Съюз има проблем. Българското държавно управление реагира по отношение на информацията и опасенията, които има. Включително прилежащи страни имат опасения по отношение на санитарните ограничения за качеството на продуктите ", акцентира Гечев.

Решението на българското държавно управление ще важи до 30 юни 2023г. Земеделският министър подсети, че България чака да се одобри работещо общоевропейско решение за " коридорите на солидарността “ и не чака страната ни да бъде глобена поради решението от през днешния ден. Гечев се ангажира, че при бърза реакция на Брюксел възбраната, която държавното управление ни вкарва, може да бъде анулирана и преди 30 юни.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР