От 23 до 25 септември Ямбол отново ще се потопи

...
От 23 до 25 септември Ямбол отново ще се потопи
Коментари Харесай

Днес започва Международният панаир на туристическите забавления и анимации

От 23 до 25 септември Ямбол още веднъж ще се потопи в историята с деветия Международен панаир на туристическите занимания и анимации -2022, проведен от Община Ямбол и Регионален исторически музей - Ямбол. В трите дни феновете ще имат опцията да видят галерия, футуристично светлинно шоу, исторически възстановки на групи от страната и чужбина, детски работилници, гладиаторски борби, спектакъл на ковчеже, ревю-спектакъл, игра с публиката и спектакъл на сенките.

В рамките на панаира ще се организира и Международното туристическо ревю „ Кабиле 2022 ". Събитията са част от самодейността Европейски дни на наследството.Официалното разкриване ще състои на следващия ден, 23 септември, в 19:00 часа с изложбата „ От степите към Балканите... изследване на надгробни могили в област Ямбол " в Културно-информационен център „ Безистен ".

Експозицията е осъществена в границите на плана „ От степите към Балканите. Ямната просвета в Тракия ", финансиран от Националния теоретичен център - Краков, Полша. Проектът е сбъднат с помощта на контракта за научно съдействие сред Регионален исторически музей - Ямбол и Института за археология и етнология към Полската академия на науките.

Изложбата показва резултатите от взаимните българо-полски археологически изследвания на надгробни могили по междинното и долно течение на р. Тунджа. При реализацията на плана в интервала 2018 - 2021 година са проучени 5 надгробни могили от ранната бронзова ера, тракийската и римската столетия в землищата на селата Дражево, Зимница, Маломирово и Могила.

Куратори на изложбата „ От степите към Балканите... изследване на надгробни могили в област Ямбол " са доктор Тодор Вълчев и доцент доктор Пьотр Влодарчак. Художественото оформление е дело на дизайнера Таня Косева.
Събитието е част от формалната стратегия по откриването на 9-ия Международен панаир на туристическите занимания и анимации

Изложбата ще гостува в Културно-информационен център „ Безистен " до края на месец октомври. По време на откриването на експозицията ще бъде показан и едноименният азбучник.
След това в 20:30 часа пред постройката на Община Ямбол ще стартира светлинният театър „ Квазар " на специфичния посетител на панаира - натрупа „ Палячи - огнено и светлинно шоу ". Неговото деяние се реализира във време, в което жителите на Земята и извънземните желаят да изследват нови територии. Историята ще бъде пресъздадена с най-новите светлинни реквизити.

В събота и неделя, 24 и 25 септември, натурален фон за панаира ще бъде Археологически резерват „ Тракийски и древен град Кабиле ". В двата дни феновете ще станат съпричастни на живота на хората през Античността и Средновековието. За това ще допринесат реенактори от България и Сърбия. Публиката ще види освен вихрени борби, само че ще се срещнат и с мирното всекидневие на нашите предшественици.

Организаторите са помислили и за хората, които не разполагат с персонални коли. Разписанието на автобусните линии в двата почивни дни, които ще се движат по маршрут Ямбол- с. Кабиле - АР „ Тракийски и древен град Кабиле " - с. Хаджидимитрово и в противоположната посока, ще потеглят от автогарата в Ямбол в 8:30 часа, 12:30 часа, 18:05 часа и в 19:40 часа, а от село Хаджидимитрово - в 9:00 часа, 13:00 часа, 18:35 часа и в 20:10 часа.

IX Международен панаир на туристическите занимания и анимации -2022
ПРОГРАМА

23 септември, петък

Откриване на IX Международен панаир на туристическите занимания и анимации -2022
19:00 - 20:00 часа / Културно - информативен център „ Безистен ", зала „ Съвременност " - разкриване на взаимната българо-полска галерия „ От степите към Балканите... "

20:30 - 21:00 часа / Ул. „ Георги Раковски " №7, пространството пред Община Ямбол - специфичният посетител на панаира натрупа „ Палячи - огнено и светлинно шоу " показва светлинния театър „ Квазар "

24 септември, събота

АР „ Тракийски и древен град Кабиле "
АР „ Тракийски и древен град Кабиле " ще бъде отворен от 9:30 до 21:30 часа.
10:00 - 12:00 часа / Модули на арената: показване на групите за исторически възстановки и свободни реконструктори от страната и чужбина, гладиаторски борби, подготвителни дуели, възстановка на завладяването на Кабиле от Филип Македонски
12:15 -12:30 часа / Театър на ковчеже
12:30 - 16:00 часа / Състезание в олимпийските спортове, детски работилници, ателие за разработване на силуетни кукли
16:00 часа / Начало на следобедния модул: демонстрации на свободни реконструктори и групи за исторически възстановки, гладиаторски борби
19:00 часа / „ Златният век на средновековната мода " - ревю на исторически костюми от интервала на Второто българско царство, показано от Васил Василев от „ Медиевалистикал дизайн "
.
19:30 часа / Театър на сенките
10:00 - 19:00 часа / Посетителите ще имат опция да посетят рекламните щандове и да гледат презентациите на участниците в Туристическото ревю „ Кабиле 2022 ".

25 септември, неделя

АР „ Тракийски и древен град Кабиле "
АР „ Тракийски и древен град Кабиле " ще бъде отворен от 9:30 до 12:30 часа.
10:00 часа / Начало на модулите на арената: антични и средновековни демонстрации на групи и свободни реконструктори, възстановка на завладяването на Кабиле от келтите, гладиаторски борби.
10:00 - 12:00 часа / Детски работилници и ателиета. Гостите могат да посетят рекламните щандове и да гледат презентациите на участниците в Туристическото ревю „ Кабиле 2022 ".
12:30 часа / Закриване на IX Международен панаир на туристическите занимания и анимации -2022

Участници:
„ Малка театрална компания " / Small Theatre Company
Трупа „ Палячи - огнено и светлинно шоу "
Васил Василев от „ Медиевалистикал дизайн "
Сдружение „ Бели орлови " - Белград, Сърбия
Късноантична и средновековна цитадела „ Туида " - гр. Сливен
Групите за исторически възстановки „ Антична Тракия ", Ludus Lupercalis
Ludus Traex, „ Свободни побратимени войни "
Национално сдружение „ Традиция " - РК „ Георги Дражев "
Сдружение „ Клуб за средновековни военни изкуства Ратина "
Свободните реконструктори Иван Йорданов, Алеко Наков, Станислав Атанасов, Дарин Желев
Георги Генов - грънчар и пробен археолог
Регионален исторически музей - София
Регионален исторически музей - Видин
Регионален исторически музей - Шумен
Исторически музей - Нова Загора
Средновековна цитадела „ Маркели " - Карнобат

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР