От 2014 година насам нивото на океаните се покачва с

...
От 2014 година насам нивото на океаните се покачва с
Коментари Харесай

Учени от Оксфорд: Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост, скоро ще усетим катастрофалните последствия

От 2014 година насам равнището на океаните се повишава с два пъти по-висока скорост, в сравнение с през 1993 година. Смята се, че топенето на ледената шапка на Гренландия съставлява 25% от това повишаване и то в случай, че преди 20 години този дял е бил единствено 5%, сочи проучване.

След 2014 равнището на океаните е почнало да се повишава с към 3.3 мм на година, против 2.2 мм на година през 1993 година, прецизират учените от списание " Нейчър Климат Чейндж ", представени от Агенция Франс Прес и БГНЕС. Тези изводи рискуват да засилят паниката на учените, които се притесняват, че равнището на океаните се покачва по-бързо от плануваното преди няколко години.

Последиците от това може да са пагубни, защото стотици милиони хора живеят в зони, ситуирани под морското ниво. Големи крайбрежни градове са застрашени, а дребни острови могат напълно да изчезнат.

„ Тези изводи са значими, защото междуправителствената група специалисти за промени в климата /Giec/ прави доста внимателна прогноза за повишение на равнището на морето до края на века сред 60 и 90 см ", сигнализира професорът по физика на океаните в университета в Оксфорд Питър Уодъмс.

Според него тази оценка допуска непрекъсната скорост на повишение на равнището на океаните. " Има обаче и безапелационни доказателства, че тази скорост се усилва и това нарастване е експоненциално ", акцентира той.

Гренландия сама по себе си има задоволително замръзнала вода, която може при топенето си да увеличи равнището на океаните с към седем метра. Повечето учени към този момент чакат общото повишение на равнището на океаните в края на века да надвиши доста един метър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР