От 2014 г. насам програмата осигурява стипендии за абитуриенти сираци,

...
От 2014 г. насам програмата осигурява стипендии за абитуриенти сираци,
Коментари Харесай

ПЪРВИТЕ СЕДЕМ НА #STENISKANABALA

От 2014 година насам програмата обезпечава стипендии за зрелостници сираци, които не престават образованието си във ВУЗ

Образованието е висша полезност. С религия в това самодейността годишно оказва помощ на младежи без родители, които потеглят по своя път след довеждане докрай на учебно заведение. Подкрепата за зрелостници сираци е дългогодишна идея на Мото-Пфое и същинската причина за появяването на #steniskanabala . В партньорство с БЧК и DHL Express България, от 2014 година и до момента програмата финансира тези, които не престават да учат във ВУЗ, с цел да имат те еднакъв старт в живота със своите връстници. Защото точно образованието е това, което същински си коства.

КАКВО ПОСТИГНА #STENISKANABALA ОТ 2014 година ДО 2021 година ВКЛЮЧИТЕЛНО
ОБЩ ФОНД ЗА СТИПЕНДИИ (ЛЕВА)- 582 600
Брой стипендии за първокурсници без родители- 259
Брой стипендии за отличен и доста добър триумф във втори и трети курс- 98
Брой донори и тениски- 12 002
Брой учебни заведения, взели участие в #steniskanabala- 235

#STENISKANABALA в изискванията на Ковид

Вече две години абитуриентски балове има, само че те не са същите, каквито бяха преди Ковид, тъй като и зрелостниците се трансформираха. Последните два випуска учиха онлайн и дисплеят беше тяхната класна стая. Целият им 12-и клас минава някак виртуално и все по-малко от тях схващат, че в този момент е действителното време да създадат всичко за своето бъдеще. И нещо малко, само че значимо за бъдещето на връстник, който мечтае да е първокурсник във висше образователно заведение, само че е изгубил един или двама родители. За да оказват помощ, зрелостниците би трябвало просто да облекат една тениска с идея, определена от уеб страницата и да създадат подаяние като хубав жест към юноша в неравностойно състояние. Проблем е, че зрелостниците към този момент две години не се виждат физически в своя финален клас в учебно заведение и не поддържат връзка между тях отвън компютъра. Така те все по-малко могат да споделят фантазиите си, да се въодушевяват един различен, даже да изпитват емпатия. Компютърът от ден на ден лишава от човещината им, декларират отговорно уредниците на благотворителната акция #steniskanabala, която започва през 2014 година, тъй като имат действителни наблюдения върху дейностите на зрелостниците от към този момент седем випуска. „ До 2019 година броят на участващите във всяка акция с тениски годишно растеше, а с напредването на Ковид-кризата все по-малко зрелостници се включват. Вярваме, че и това ще мине, че със завръщането си в учебно заведение дванадесетокласниците ще възстановят своите общности в класа и випуска, и още веднъж заразно ще е положителното “, споделя координаторът на програмата Светла Василева.

Въпреки Ковид-отчуждението, през 2021 година #steniskanabala потвърди, че и в сложни времена положителните дела намират поддръжници. Общо събраната сума, възлизаща на 29 335 лв., обезпечава 13 стипендии за първокурсници във ВУЗ без родители и 3 финансови поощрения за отличен триумф на второкурсници и третокурсници, които са бенефициенти на програмата от предишни випуски. Масово участвалите с тениски и дарения класове са от математически и езикови гимназии в Пловдив, Вършец и София. Болшинството млади донори, обаче, са самостоятелни зрелостници, наред с пораснали зрелостници и корпоративни спомоществователи. Вдъхновението от жеста на тези, които от дълго време са били зрелостници, само че постоянно поддържат акцията #steniskanabala, сътвори за първи път през 2021 година специфични тениски за випуските от декадите на 80-те и 90-те години на XX век и 00-те и 10-те години на XXI век.
#Steniskanabala продължава през 2022 година и още веднъж ще подкани хиляди зрелостници да се сбогуват с учебното заведение с тениска, вместо безценен тоалет и да дарят средства за ученолюбивите си връстници сираци, които ще станат студенти следващата година. Програмата благодари на своите правилни съидейници и сътрудници от самото ѝ начало – Български червен кръст, които разпределят стипендиите и DHL Express България, които благотворително доставят тениските до донорите. Заедно те не престават да оказват помощ и насърчават младежите да не престават образованието си.
Дарения и поръчка на тениски се реализира през уеб страницата на програмата. Информация за самодейността и разпоредбите за кандидатстване за стипендии също са на .

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР