От 1954 година на 20-тиноември се чества Световният ден на

...
От 1954 година на 20-тиноември се чества Световният ден на
Коментари Харесай

20-ти ноември е Световен ден на децата

От 1954 година на 20-тиноември се празнува Световният ден на децата. На 14 декември 1954 година Организация на обединените нации и ЮНЕСКО обявяват20 ноември за Световен ден на децата. Но датата не е навсякъде възприета, защото огромното болшинство от страните в света избират да запазят традициите си в честването на празника.

Целта на Световния ден на детето е да сплоти децата по целия свят и да спомага за мира сред народите. Във връзка с това Организация на обединените нации разгласява през 1959 година Конвенция за правата на детето, с която се плануват по-добри условия за живот и по-щастливо детство. Конвенцията се трансформира в първия законов интернационален документ, утвърдяващ главните човешки права на децата.

В съвсем всички страни на света се чества Ден на детето или пък Ден на децата. Празникът е на разнообразни дати и е по друг метод обвързван с традицията на обособените страни.

Международният ден за отбрана на децата се празнува на 1 юни в съвсем всички страни от някогашния социалистически лагер. Датата води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се организира през 1925 година в Женева. В България става известен след 1949 година, когато Москва афишира, че 1 юни се приема за Международен ден за отбрана на децата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР