От 19 септември 2022 г. Българската народна банка пуска в

...
От 19 септември 2022 г. Българската народна банка пуска в
Коментари Харесай

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета Голям гмурец

От 19 септември 2022 година Българската национална банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тематика „ Голям гмурец “ от серията „ Природно многообразие в Република България “.

Цената на монетата е 108 лв., оповестяват от финансовата институция.

Монетата ще се продава в Българската национална банка - на две каси на пл. „ Княз Александър I “ № 1 и четири каси в Касов център на Българска народна банка на ул. „ Михаил Тенев “ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа капиталова банка АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.

В интервала от 19 до 21 септември 2022 година в това число всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската национална банка по една монета, без значение дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, според показано нотариално заверено категорично пълномощие за закупуването на съответната възпоменателна монета.

След този интервал възпоменателната монета „ Голям гмурец “ ще се продава без ограничавания.

Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Големият гмурец – водоплаваща птица от семейство гмурецови, е най-едрият тип гмурец в България с дължина към 50 см, а размахът на крилата му доближава 90 см. Среща се в Европа, Азия, Африка, Австралия и Нова Зеландия. До края на XIX век е можел да бъде видян на всички места из страната, а през XX век към този момент населява единствено регионите на Черноморието и Дунава.

Видът гнезди в плаващи гнезда, само че може да се види и по време на миграция, и през зимата, когато числеността му се усилва. Обитава езера, язовири и реки, обрасли с тръстика или папур.

Брачните игри на водните гмурци са атрактивни и изпълнени с доста ритуали и театралничене. Мъжката и женската птица дружно се грижат за дребните. Те постоянно се крият в перата на родителите си, които при положение на заплаха се гмуркат. В предишното кожата на тези птици е била употребена за изработката на шапки, яки и хастари. Около рибарници ловуването им към момента е позволено. Друга опасност за тях съставлява пресушаването на влажните зони и унищожаването на крайбрежната растителност, в това число косенето на тръстика и папур, което унищожава гнездата им. В Червената книга на България огромният гмурец е предпазен, като е подложен в категорията „ уязвим тип “.

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „ Голям гмурец “, емисия 2022 година, можете да видите тук. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР