От 17 месеца Турция е замразила ангажиментите си по споразумението

...
От 17 месеца Турция е замразила ангажиментите си по споразумението
Коментари Харесай

Турция си прави оглушки за мигрантите от Гърция


От 17 месеца Турция е замразила уговорките си по съглашението с Европейски Съюз за приемане назад на мигрантите, чиито молби за леговище са отхвърлени. Гърция се надява на помощ от Брюксел.

Турция да одобри назад мигрантите с отхвърлени молби за леговище - за това упорства Гърция пред Европейската комисия. Гръцкият министър по въпросите на миграцията Нотис Митаракис заяви, че на разнообразни гръцки острови сега обитават близо 2000 души, чиито молби за политическо леговище към този момент са отхвърлени. А съгласно Споразумението за бежанците, подписано сред Европейски Съюз и Турция през 2016-а година, турските управляващи са длъжни да одобряват назад тези хора. Това съглашение се отнася по същия метод и до България и мигрантите, които влизат в страната от Турция. През март 2020-а година Анкара замрази уговорката си по съглашението, акцентирайки като причина пандемията.

В писмото си до Еврокомисията министър Митаракис упреква Турция, че към този момент от 17 месеца отхвърля съдействие по въпроса - макар изцяло наличната опция да се вършат проби за ковид на мигрантите, които се завръщат в Турция, и по този начин да се подсигурява, че те не съставляват заплаха. Атина още през януари помоли Еврокомисията за помощ по този проблем, само че до момента резултат няма, оплакват се гръцките управляващи. Те показват вярата си, че Турция ще възвърне спазването на съглашението си с Европейски Съюз и освен ще стартира още веднъж да приема върнатите мигранти, само че и ще постави съществени старания да стопира прекосяването на тези хора към гръцка територия.

Междувременно Еврокомисията удостовери, че е получила гръцкото писмо. " Комисията продължава да поддържа напъните за обновяване на връщането (на мигранти – бел. ред.) от гръцките острови в Турция ", съобщи говорителка на Европейска комисия. В Брюксел са изцяло наясно с предизвикването, пред което е изправена Гърция, изясни още тя.

В момента на гръцките острови в Източно Егейско море обитават към 6650 мигранти.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР