От 17 декември ще се пусне продажбата на електронни винетки

...
От 17 декември ще се пусне продажбата на електронни винетки
Коментари Харесай

От 17 декември пускат в продажба електронните винетки

От 17 декември ще се пусне продажбата на електронни винетки през уеб страницата ни и мобилното приложение, съобщи в предаването „ Хоризонт до обед “ шефът на Националното ТОЛ ръководство Антон Антонов. Той добави, че до края на годината ще бъдат конфигурирани 500 терминала за самообслужване, които ще са ситуирани най-вече по бензиностанциите на пътната мрежа. По думите му, ще има опция и за закупуване на каса. В този случай не е належащо да се пази разписката, сподели Антонов и изясни, че колата ще бъде разпозната единствено по регистрационния номер. Той обаче разясни, че в системата не е планувано връщане на винетка при сбъркан номер.

„ Започваме превръщане на хартиените винетки към електронни от 17 декември. Това ще е налично от уеб страницата ни. Единственото изискване е да не отлепяте хартиената винетка до нейното приключване “, сподели Антонов. По думите му, няма да има санкции за хората, които не са преобразували винетката си.

Около 650 чиновници на ТОЛ ръководството ще реализират инспекциите на пътя в цялата страна, означи още Антон Антонов. Този ТОЛ надзор ще стопира водачите, само в случай че имат неплатена пътна такса. Той уточни и какви санкции се разискват сега:

„ Даваме улеснение на водача – при възнаграждение на обезщетителна такса. За леките коли до 3,5 т.е. в границите на 70 лева Тази такса може да се заплати на място с дебитна или кредитна карта, пари в брой няма да се одобряват. Ако нямате опция за възнаграждение на място, ще се издаде акт за нарушаване, с който имате 14-дневен период да си платите тази такса. Ако в период не се заплати обезщетителната такса, се издава наказателно разпореждане, санкцията при което е в пъти по-голяма – към 300 лева “.

Служители на Агенция „ Митници “ ще стопират коли без винетки и на границата. Агенцията ще е последната инстанция, която ще постанова санкциите, сподели Антон Антонов и акцентира, че се цели събираемостта на санкциите да е над 90-95%.

Предвижда се още колата да няма опция да мине на механически обзор, преди да е платена винетната такса.

Освен досегашните винетки, ще има и уикенд винетка, която ще коства 10 лева. 

От Националното ТОЛ ръководство чакат покачване на приходите от винетки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР