От 16 август и преболедувалите от COVID-19, наред с ваксинираните,

...
От 16 август и преболедувалите от COVID-19, наред с ваксинираните,
Коментари Харесай

Преболедувалите от COVID-19 и ваксинираните ще могат да посещават барове и ресторанти в Северна Македония

От 16 август и преболедувалите от COVID-19, наред с имунизираните, ще могат да посещават откритите пространства на питейните заведения и заведенията за хранене в Северна Македония, сподели министърът на опазването на здравето на страната Венко Филипче, представен от МИА.

Преболедувалите ще би трябвало да показват здравно уверение, че са оздравели през последните 45 дни.

"Вярвам, че всички сме наясно, че тези ограничения имат за цел да предпазят здравето на хората. Такива ограничения се постановат и във всички развити страни в Европа и света. Те включват показване на документ за имунизация, единственото ограничаване е организирането на сватби и тържества на закрито поради компликациите при налагането на (здравните) протоколи ", сподели Филипче пред публицисти в Охрид.

Той заяви, че броят на новите случаи на COVID-19 и на хоспитализациите нараства бързо и обстановката може да стане сериозна през идващите няколко седмици. Министърът обаче увери, че здравната система е готова за нова вълна.

Новите случаи се усилват изключително бързо в няколко града - Тетово, Гостивар, Кичево и Куманово. Там отделенията в лечебните заведения се запълват и някои от пациентите се трансферират в Скопие.

Според анализите най-вече случаи се записват в градовете, където процентът на имунизираните е невисок, т.е. към 20-23 %. От друга страна да вземем за пример в Охрид, където са имунизирани над 50 % от пълнолетните жители, има по-малко от 10 приети в болница пациенти.

От 3497 позитивни проби за COVID-19 през последната седмица в Северна Македония 3047 са били на неимунизирани хора, сподели още Филипче. Това значи, че едвам 10 % от новите случаи са на имунизирани, като тези от тях, които се е наложило да бъдат приети в болница, са в устойчиво положение.

Освен това съгласно разбори, направени преди седмица, към 40 % от новите случаи са участвали на някакъв тип празненство.

Филипче сподели, че имунизацията в страната се развива добре. Около 8000 жители на ден получават първа доза от имунизациите. Министърът на опазването на здравето на Северна Македония съобщи още, че има задоволителни количества ваксини, като следва приемането на подаяние на ваксини на компанията "BioNTech/Pfizer " от България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР